Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Deze factoren vergroten de kans op langdurige coronaklachten

deze-factoren-vergroten-de-kans-op-langdurige-coronaklachten.jpg

De meeste mensen herstellen gelukkig vrij snel weer van het coronavirus, maar er is ook een groep mensen die langere tijd last heeft van de symptomen. Nieuw onderzoek van King’s College Londen toont aan dat er een aantal factoren zijn die de kans op een langdurige coronaklachten vergroten.

Door de gegevens van honderden coronapatiënten te analyseren, hebben onderzoekers vier verschillende factoren kunnen onderscheiden die de kans op een langer ziekbed vergroten.

Langdurige coronaklachten

Hoewel het coronavirus voor vervelende symptomen kan zorgen, knappen de meeste mensen gelukkig binnen zo’n tien dagen weer op. Maar dat geldt niet voor iedereen, blijkt uit het Britse onderzoek. De wetenschappers ontdekten dat ongeveer een op de zeven mensen minimaal vier weken last heeft van coronaklachten. Een op de twintig mensen is minimaal acht weken ziek en een op de 45 mensen heeft echt langdurige coronaklachten: zij zijn na twaalf weken nog steeds niet beter.

Risicofactoren

Lange tijd was onduidelijk waarom sommige mensen zo lang last hebben van coronasymptomen, terwijl anderen juist binnen korte tijd weer fit zijn of zelfs géén symptomen hebben. Uit het onderzoek van King’s College London blijkt nu dat er verschillende factoren zijn die hierin een rol spelen. Volgens de onderzoekers laten de resultaten zien dat iedereen in principe langdurige coronaklachten kan krijgen, maar sommige factoren de kans hierop vergroten. Hoewel er nog vervolgonderzoek gedaan moet worden, denken de wetenschappers wel dat deze resultaten kunnen bieden als vroegtijdig signaal om bepaalde patiënten extra zorg te bieden of eerder te behandelen.

Lees ook: Onderzoekers vinden belangrijke link tussen vitamine D-tekort en coronavirus

Vijf of meer symptomen

Een van de belangrijkste risicofactoren voor het ontwikkelen van langdurige coronaklachten, is het hebben van vijf of meer verschillende symptomen in de eerste week dat je ziek bent. De wetenschappers zeggen tegen BBC News dat als dit het geval is, de kans groter is dat de klachten lang aanhouden en meerdere organen aangetast worden. Dus, als je in de eerste week alleen een kuchje hebt, is de kans op long covid kleiner dan wanneer je daarnaast ook nog last hebt van vermoeidheid, reukverlies, hoofdpijn en diarree.

Vrouwen en vijftigplussers

Dit komt als een verrassing, maar het blijkt dat vrouwen een grotere kans hebben op langdurige coronaklachten. Uit eerdere onderzoeken bleek nog dat mannen vaker ernstig ziek zijn door het coronavirus en er vaker door overlijden, maar nu lijkt het er toch op op dat vrouwen vaker aanhoudende symptomen hebben, zeggen de wetenschappers. Ook hebben vijftigplussers meer kans op een lang ziekbed door het coronavirus dan mensen die jonger zijn.

Onderliggende aandoeningen lijken de kans op langdurige coronaklachten meestal niet te vergroten, behalve bij astma of andere longaandoeningen. Mensen met die aandoeningen zouden wel vaak langer ziek zijn. Hetzelfde geldt voor mensen met overgewicht.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | BBC
Beeld | iStock

m46

Margriet 46 ligt nu in de winkel!Met deze week: het nieuwe samenwonen, 13 vragen aan de plantendokter, opvallende first ladies en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ook interessant