Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Dit is wat je moet weten als je last hebt van faalangst

dit-is-wat-je-moet-weten-als-je-last-hebt-van-faalangst.jpg

Iedereen is in zijn leven weleens ergens zenuwachtig voor. Bang om een fout te maken, voor gek te staan tijdens een presentatie of gestrest omdat je niet weet wat je van een situatie kunt verwachten.

Maar wat als die spanning extreem wordt, en het omslaat in faalangst?

Oorzaak van faalangst

Angst om te falen is in principe een goede stimulans. Het motiveert je om beter je best te doen en zorgt ervoor dat je het uiterste uit jezelf haalt. Maar bij iemand met faalangst neemt die spanning ongezonde vormen aan. Volgens faalangstexpert Gert-Jan Ossevoort ontstaat die angst al op jonge leeftijd. “Op school wordt bij toetsen benadrukt wat we niet goed hebben gedaan en worden daardoor punten afgetrokken. Hiermee wordt er gefocust op wat er fout gaat in plaats van wat er goed gaat. Zo ontstaat er bij veel mensen een ernstige angst om fouten te maken.”

Bore- en burn-out

Wanneer die angst extreem wordt, kan het zijn dat je blokkeert en niet meer uit je woorden kunt komen bij een presentatie of steeds maar denkt dat de ander je toch niet aardig zal vinden. Wanneer je niet tijdig hulp zoekt bij een psycholoog, kun je daardoor in een bore-out terecht komen. Je zult weinig spannende uitdagingen aangaan omdat je bang bent dat je het niet kan. Ook is het tegenovergestelde mogelijk: je gaat wel uitdagingen aan, maar die kosten je zo veel energie dat je in een burn-out raakt.

Bouwen aan succeservaringen

Wanneer je merkt dat je faalangst voor belemmeringen zorgt in je dagelijkse functioneren, kun je terecht bij een psycholoog of een praktijkondersteuner van de huisarts. “In begeleiding zoeken we dan naar de overtuigingen en regels die je in de loop van je leven hebt aangeleerd”, vertelt psycholoog Ellen Huijsmans aan NU.nl. “We gaan werken aan vertrouwen en het opdoen van succeservaringen. Hierdoor kom je weer beter uit de verf en daalt je angst tot gezonde onzekerheid.”

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Meditatie

Faalangstexpert Ossevoort adviseert dat daarnaast meditatieoefeningen voor het slapengaan mogelijk ook een oplossing kunnen bieden. “Dan verandert de staat van je hersenen en kun je goed instructies planten. Visualiseer bijvoorbeeld het moment dat je je diploma al uitgereikt krijgt. Dan stap je met kracht in je tentamen in plaats van met het idee dat je het toch niet gaat halen.”

Leren van fouten

Fouten maken is overigens helemaal niet erg, stelt de faalangstexpert. “De meest succesvolle mensen zullen beamen dat ze meer van hun fouten hebben geleerd dan van hun successen. Dat is omdat ze deze niet als fout hebben ervaren, maar als signaal om op zoek te gaan naar een andere manier, een andere oplossing of een andere aanpak.”

Bron | NU.nl
Beeld | iStock

Ook interessant