Gezondheid

Extra vierge olijfolie: niet altijd gezond!

olijfolie.jpg

Bak je weleens in extra vierge olijfolie? Zonde! Door de olie te verhitten verlies je een groot deel van de smaak. Ermee frituren kan zelfs ongezond zijn.

Extra vierge olijfolie is de beste kwaliteit en daarom de duurste en lekkerste olijfolie. Behalve dat dit type olijfolie – net als gewone olijfolie trouwens – stijf staat van de onverzadigde vetzuren, vitamine E en andere antioxidanten waarvan gedacht wordt dat ze ziektes kunnen helpen voorkomen, is extra vierge olijfolie vooral geliefd om de rijke smaak.

Alleen koud gebruiken

En juist die bijzondere smaak gaat verloren als je ermee gaat bakken. Zonde van je geld dus! Daarom gebruiken we extra vierge olijfolie eigenlijk alleen voor koude bereidingen, zoals in de salade, op tapenades, in koude sauzen, of als finishing touch over de pasta of pizza. Jammie!

Kankerverwekkende stofjes

Het is dus niet zo dat extra vierge olijfolie eerder verbrandt dan gewone olijfolie, of dat er schadelijke stoffen vrijkomen tijdens het bakken of braden. Extra vergine olijfolie kan in principe tot 180 graden Celcius verhit worden. Toch kan het met frituren wel gevaarlijk worden. Op deze temperatuur kunnen namelijk kankerverwekkende stoffen in de extra vierge olie ontstaan. Hoe langer of vaker de extra vierge olijfolie wordt verhit, hoe meer van deze stofjes worden aangemaakt.

Gewone (geraffineerde) olijfolie kun je tot 210 graden verhitten en kun je wel weer heel goed gebruiken om mee te frituren. Omdat deze olijfolie voor het belangrijkste deel bestaat uit geraffineerde olie, verandert de olie ook niet van kwaliteit en smaak bij verhitting. Daarom is gewone olijfolie ook heel geschikt voor bakken en braden. Ook met ‘vierge’ olijfolie kun je prima bakken en braden.

Wat is het verschil tussen ‘vierge’ en ‘extra vierge’?

De term ‘vierge’ staat voor ‘eerste persing’, waarbij de olie alleen met mechanische druk uit de olijfjes geperst of gecentrifugeerd is. Er is niets verhit en er zijn geen andere middelen gebruikt, waardoor het de meest pure bereiding is. En dat zou je moeten kunnen proeven. Dat geldt zeker voor de extra vierge olijfolie; deze olie is gemaakt van de allerbeste olijven, al kan de kwaliteit en de prijs onderling erg verschillen en is het vooral een kwestie van uitproberen.

Bron | olijfoliebeurs.nl, Voedingscentrum

 

Ook interessant