null Beeld Getty Images/EyeEm
Beeld Getty Images/EyeEm

Extra vierge olijfolie: hoe gezond is het?

Olijfolie is hartstikke lekker én je kunt het voor veel verschillende gerechten gebruiken. Vergeet echter niet het verschil tussen 'gewone' olijfolie en extra vierge olijfolie. En hoe gezond is olijfolie eigenlijk?

Extra vierge olijfolie is de beste kwaliteit olijfolie en daarom de duurste en lekkerste variant. Behalve dat dit type olijfolie - net als gewone olijfolie trouwens - stijf staat van de onverzadigde vetzuren, vitamine E en andere antioxidanten waarvan gedacht wordt dat ze ziektes kunnen helpen voorkomen, is extra vierge olijfolie vooral geliefd om de rijke smaak.

Is olijfolie gezond?

Ook bestaat de olie voor ongeveer 70 procent uit enkelvoudig onverzadigde vetzuren, en dat staat nu juist bekend om z'n gunstige gezondheidseffecten: het verlaagt het LDL-cholesterol en verkleint daardoor ook het risico op hart- en vaatziekten. Olijfolie is dus zeker gezond.

Extra vierge olijfolie koud gebruiken

Bak je weleens in extra vierge olijfolie? Dat is zonde. Door de olie te verhitten verlies je namelijk een groot deel van de smaak. Zonde van je geld ook, omdat je dus beter de goedkopere variant kunt gebruiken voor in de pan. Gebruik extra vierge olijfolie dus alleen voor koude bereidingen, zoals in de salade, op tapenades, in koude sauzen, of als finishing touch over de pasta of pizza.

Bakken

Het is niet zo dat extra vierge olijfolie eerder verbrandt dan gewone olijfolie, of dat er schadelijke stoffen vrijkomen tijdens het bakken of braden. Extra vergine olijfolie kan in principe tot 180 graden verhit worden. Toch kan het wel gevaarlijk worden als je ermee gaat frituren. Op deze temperatuur kunnen namelijk kankerverwekkende stoffen in de extra vierge olie ontstaan. Hoe langer of vaker de extra vierge olijfolie wordt verhit, hoe meer van deze stofjes worden aangemaakt.

Gewone (geraffineerde) olijfolie kun je tot 210 graden verhitten en kun je wel weer heel goed gebruiken om mee te frituren. Omdat deze olijfolie voor het belangrijkste deel bestaat uit geraffineerde olie, verandert de olie ook niet van kwaliteit en smaak bij verhitting. Daarom is gewone olijfolie ook heel geschikt voor bakken en braden. Ook met 'vierge' olijfolie kun je prima bakken en braden.

Lees ook:

Niet alleen om te bakken: 5x deze dingen kun je schoonmaken met olijfolie

Verschil 'vierge' en 'extra vierge' olijfolie

De term 'vierge' staat voor 'eerste persing', waarbij de olie alleen met mechanische druk uit de olijfjes geperst of gecentrifugeerd is. Er is niets verhit en er zijn geen andere middelen gebruikt, waardoor het de meest pure bereiding is. En dat proef je. Dat geldt zeker voor de extra vierge olijfolie: deze olie is gemaakt van de allerbeste olijven, al kan de kwaliteit en de prijs onderling erg verschillen en is het vooral een kwestie van uitproberen.

Bron | Olijfoliebeurs.nl, Voedingscentrum

Yeah, Margriet.nl is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!

Help jij ons winnen? Stem dan snel!

Redactie MargrietGetty Images/EyeEm

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden