Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Experts waarschuwen voor gevaarlijke hype om bruin te worden

melanine-injecties-gevaarlijke-hype-margriet.jpg

Bruin worden zonder zon of uv-stralen. Klinkt verantwoord, toch? Nou, niet als het met injecties gebeurt. Maar dat is momenteel wel een hype. Een heel gevaarlijke hype.

Steeds meer celebrity’s , maar ook ‘gewone mensen’ gebruiken melanine-injecties om een tintje te krijgen en te behouden, constateren experts in de Britse Glamour. Ook in Nederland gebeurt dat, weet RTL Nieuws. Maar ondanks het feit dat er dus geen schadelijke uv-stralen aan te pas komen, is het allesbehalve veilig.

Melanine

Met melanine-injecties wordt een synthetisch hormoon onder de huid gespoten, om pigmentcellen meer melanine aan te laten maken – zo krijg je die bruine tint. Je hebt twee soorten van die injecties: Melanotan I werd ontwikkeld als een behandeling voor een zeldzame huidaandoening, waarbij mensen na luttele minuten in de zon een brandende, opgezwollen en rode huid kregen. Melanotan II geeft sneller en langer resultaat, legt dermatoloog Catherine Borysiewicz uit aan Glamour. “Maar die werkt niet zonder een vorm van blootstelling aan uv-stralen, dus je moet minimaal twintig minuten natuurlijk zonlicht op een dag hebben om de melanine-injecties te kunnen activeren.” De bedoeling is, dat je binnen zes dagen al een blosje op je huid te zien krijgt.

Illegaal

Niet voor niets zijn de injecties verboden, ook in Nederland. Ze zouden namelijk risicovolle bijwerkingen kunnen hebben. Denk aan misselijkheid, overgeven, lusteloosheid, opvliegers en zwellingen. Maar het allergevaarlijkst is, dat de injecties veranderingen in de huid kunnen veroorzaken. “Bij sommige gebruikers veranderden hun moedervlekken,” vertelt cosmetisch arts Sophie Shotter. Als een moedervlek van vorm, kleur of reliëf verandert, is er reden tot zorgen: dat kan namelijk een melanoom en dus huidkanker zijn. “En medici maken zich zorgen over alles wat melanomen stimuleert.”

Hype onder beroemdheden

Ondanks al die risico’s en het verbod, worden de injecties toch verkocht. Illegaal en online. “Heel veel topmodellen en beroemdheden gebruiken het,” weet huidtherapeut Lorena Öberg. “Ze doen dit liever dan huidveroudering op te lopen door zonnebaden.”

Zelfbruiner

Anno 2019 worden zelfbruiners in de vorm van sprays en crèmes beter en beter. Ze hoeven echt niet meer zo te stinken of te vlekken, zijn goed getest en wél veilig voor je huid. Liever even smeren dus en dat om de paar dagen herhalen, dan dat je zoveel risico voor je gezondheid loopt. Lees vooral ook deze (veilige!) tips om langer bruin te blijven.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Glamour UK, thuisarts.nl
Beeld | iStock

Ook interessant