Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Experts waarschuwen voor anti-luchtvervuilingspillen: ‘Ordinair geld verdienen en mensen misleiden’

anti-luchtvervuilingspillen.jpg

Een pil die je beschermt tegen de schadelijke invloeden van luchtvervuiling en invloeden van buitenaf. Klinkt te mooi om waar te zijn, maar zulke anti-luchtvervuilingspillen worden toch echt verkocht. Tot woede van experts, die aan de bel trekken.

Het is namelijk een gezondheidsclaim die nog helemaal niet bewezen is.

Anti-luchtvervuilingspillen

‘Vooral geschikt voor mensen die in een stad of dicht bij een snelweg wonen of vaak op reis zijn’, staat er op het potje anti-pollutionpillen dat de Hema verkoopt. De winkel bestempelt de capsules ook wel als ‘urban protection’. In de anti-luchtvervuilingspillen zit naast vitamine C onder meer brandnetelblad, viscollageenextract en boswellia, dat de ‘gezondheid van de luchtwegen ondersteunt’. Maar bij dat regeltje, staat ook een sterretje: de gezondheidsclaim is namelijk in afwachting van Europese toelating. Wat betekent dat precies?

Lees ook:
Dichtbij groen wonen helpt tegen dementie, Alzheimer, Parkinson en MS

Gezondheidsclaim in afwachting

In een notendop betekent het dat wat er op het potje van de pillen staat, mogelijk helemaal niet klopt. Een gezondheidsclaim betekent namelijk dat er nog geen hard bewijs voor de werking ervan is. “Er zitten inderdaad een aantal kruiden in waar vanuit de traditionele kruidenkennis veel anekdotes over worden verteld dat ze de gezondheid zouden kunnen beïnvloeden, maar daar is nog geen wetenschappelijk bewijs voor”, legt voedingswetenschapper Alie de Boer uit aan NPO Radio 1. En tóch mag het al verkocht worden. Zonder eerst te onderzoeken of het wel echt werkt. Hoe zit dat?

Lees ook:
Blootstelling aan luchtvervuiling: kun je dat zelf verminderen?

Verkopen met disclaimer

In de pillen zitten een aantal kruiden waarvan de werking wel en een aantal waarvan de werking nog niet beoordeeld is door de Europese Commissie. “Die staan nog in de wacht voor goedkeuring. In dat geval mag je de werking van het product op de verpakking zetten, mits je de on hold-disclaimer erop zet. Dus: in afwachting van Europese toelating”, legt Janine Galjaard van de Keuringsraad uit aan RTL Nieuws. De Hema en andere winkels die zulke pillen verkopen doen dus niks illegaals. De Hema laat zelf in een verklaring ook weten alles in samenspraak met de Keuringsraad te hebben gedaan. Maar dat maakt het volgens sommige experts niet meteen goed.

‘Ordinair geld verdienen en mensen misleiden’

Zo vindt arts Bernard Leenstra dat de Hema te veel de grens opzoekt. “Ik vind dat je ook een stukje eigen verantwoordelijkheid hebt en de bevolking moet beschermen. Als je bezig bent met gezondheid, dan moet het zuiver zijn. Dit is ordinair geld verdienen en mensen misleiden.” Hij is bang dat mensen denken dat een pilletje alles oplost en ze daarom hun leefstijl niet aanpassen. De disclaimer op het potje vindt hij dan ook niet genoeg. “Het zou toch heel gek zijn als wij als dokters zomaar zelf iets gaan verzinnen. ‘Het is nog even in afwachting van de gezondheidsclaim, maar we gaan vast starten met deze ingewikkelde operatie want ik denk dat het werkt’. Hallo, zo hebben we de geneeskunde niet opgebouwd.” En: “Als dit zo doorgaat, wat krijgen we dan nog? Anti-vetpillen of sportpillen?”

Lees ook:
Coronasterfte valt hoger uit door luchtvervuiling, ook in Nederland

Toch de pillen slikken?

Wil jij de anti-luchtvervuilingspillen toch gaan slikken? Dat is natuurlijk je goed recht. Maar wees je er wel van bewust dat nog niet bewezen of en hoe het bijdraagt aan je gezondheid. Overschrijd in elk geval niet de voorgeschreven dosering op het potje: elke dag twee capsules bij de maaltijd.

Bron | NPO Radio 1, RTL Nieuws
Beeld | Getty

Margriet 38 ligt nu in de winkel! Met in dit nummer onder andere: dag extra kilo’s (ook boven de vijftig), een pluktuin aan huis, de mooiste natuurfoto’s met je smartphone, interviews met vier grappige Nederlandse vrouwen en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ook interessant