null Beeld Getty Images/EyeEm
Beeld Getty Images/EyeEm

Experts: ‘Steeds meer aanwijzingen dat vitamine D helpt tegen coronavirus’

Er zijn steeds meer aanwijzingen dat het slikken van vitamine D een positief effect kan hebben in tijden van corona. Niet alleen zou deze vitamine de kans op ernstige symptomen van het virus verkleinen, het zou ook besmettingen kunnen voorkomen.

Dat zeggen gerenommeerde experts tegen AD. Ze zeggen zelfs boos te zijn om de afwachtende houding van de overheid, die nog geen vitamine D adviseert tegen corona.

Link vitamine D en corona

Het is zeker niet de eerste keer dat de link gelegd wordt tussen vitamine D en corona. Voor het eerst werd hierover gesproken in mei, toen diverse onderzoeken aantoonden dat er aanzienlijk meer sterfgevallen waren door het virus in landen waar een grootschalig vitamine D-tekort is. Vervolgens bleek uit kleinschalig Spaans onderzoek dat de kans op IC-opname door corona duidelijk afnam bij behandeling met vitamine D. Bijna twee maanden geleden deed een groep experts al een oproep aan iedereen: slik vitamine D om je te beschermen tegen het coronavirus. Sinds die tijd is er nog meer bewijs verzameld, maar een advies van de overheid rondom de vitamine blijft nog altijd uit.

Lees ook:

LUMC: veelgebruikte sneltest mist zo’n 40 procent van de positieve besmettingen

Duitse studie

Sinds die laatste oproep van deskundigen zijn er nieuwe onderzoeken verschenen. Zo blijkt uit een studie van de Duitse vooraanstaande kankeronderzoeker Heman Brenner dat vitamine D-tekorten verantwoordelijk kunnen zijn voor bijna negen van de tien coronadoden. “Een geweldig groot aantal”, noemt hoogleraar Gezond Ouder worden Manfred Eggersdorfer van het UMCG dat in het AD. Het gaat om een kleinschalige studie, maar de wetenschappers vinden langer wachten op nog meer bewijs eigenlijk onverantwoord. “In de wetenschappelijke wereld groeit de eensgezindheid over de belangrijke rol van vitamine D”, zegt Eggersdorfer. “Het kan de kans dat je corona krijgt verkleinen én de infectie kan korter duren.” Samen met twee andere wetenschappers, is Eggersdorfer nu dan ook bezig met een betoog voor vitamine D tegen corona.

Frustratie

Ook is er een overzicht van allerlei wetenschappelijke artikelen over het effect van vitamine D op corona. Daaruit blijken ook steeds meer positieve resultaten. Het is daarom dat de afwachtende houding van de overheid veel experts frustreert. Zo zegt hoogleraar immunologie van Wageningen Universiteit Huub Savelkoul tegen AD dat hij het “een soort arrogantie” vindt dat de overheid eerst een metastudie wil afwachten. “Het lijkt wel alsof het ons niks interesseert dat er ondertussen mensen in het ziekenhuis komen en dood gaan. Met die opmerking moet u maar voorzichtig zijn, maar dat is wel waar mijn frustratie zit”, zegt hij tegen AD. Hij krijgt bijval van andere wetenschappers, die aangeven vooral niet te willen wachten tot het te laat is.

Internationale oproep

Internationaal strijden wetenschappers voor meer aandacht voor vitamine D bij de behandeling en preventie van corona. Er is een een wereldwijde oproep aan regeringen om meer aandacht te vragen voor de vitamine, die ondertekend is door honderdvijftig wetenschappers. Het ministerie van Volksgezondheid vindt dat er nog niet voldoende bewijs is voor de inzet van vitamine D tegen corona. Een woordvoerder zegt dat er gekeken wordt naar de resultaten van onderzoeken, maar dat er nog geen aanleiding gezien wordt om richtlijnen in te stellen voor het nemen van vitamine D-supplementen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | AD, The Lancet

Beeld | Getty Images

Ilse van RoekelGetty Images/EyeEm

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden