Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Coronavirus Gezondheid

Dit is wat specialisten tot nu toe weten over langdurige coronaklachten

dit-is-wat-specialisten-tot-nu-toe-weten-over-langdurige-coronaklachten.jpg

Extreme vermoeidheid, reuk- en smaakverlies, spierpijn en benauwdheid: veel mensen hebben weken of zelfs maanden na de besmetting nog steeds last van coronaklachten. Hoe komt dat? Dít weten experts er tot nu toe over.

Maar liefst 87 procent van de mensen melden een maand na besmetting nog langdurige coronaklachten, schrijven Italiaanse experts in een studie. Na twee maanden is tot wel zestig procent nog altijd niet klachtenvrij, werd in oktober ontdekt. Sommige mensen melden zelfs na zes tot acht maanden nog vervelende coronasymptomen.

Langdurige coronaklachten

Gemiddeld krijgen mensen drie dagen tot twee weken na de coronabesmetting symptomen, en houden die vervolgens één tot twee weken aan. Van begin tot eind hebben de meeste mensen met milde coronaklachten dus zo’n drie á vier weken last van het virus. Maar niet voor iedereen verloopt een infectie zo. “Er is steeds meer bewijs dat sommige mensen na een COVID-infectie langdurige klachten houden; veel langer dan we vooral hadden verwacht”, vertelt revalidatiearts dr. Tae Chung aan Bustle. Inmiddels heeft het zelfs een naam: long covid. Maar de exacte reden voor die langdurige coronaklachten, zijn experts overal ter wereld nog aan het uitzoeken.

Een aantal mogelijke oorzaken

Op basis van wat er nu bekend is, hebben specialisten een paar theorieën over de oorzaak voor long covid. Er is nog veel onduidelijkheid, maar diverse onderzoeken hebben wel mogelijke oorzaken kunnen vinden:

1. Langdurige ontstekingsreactie

Volgens een studie gepubliceerd in Clinical Microbiology & Infection in oktober van 2020, zou het te maken kunnen hebben met een ontstekingsreactie in het lichaam. Wanneer je lichaam een ‘indringer’ zoals het coronavirus herkent, gaat het immuunsysteem aan de slag om deze onschadelijk te maken. Daarbij kan een ernstige ontstekingsreactie ontstaan, die volgens deze experts soms lang aan kan houden. Mogelijk is dat een reden voor long covid, zeggen ze. Op lange termijn zouden deze langdurige coronaklachten zelfs voor een aantasting van het immuunsysteem kunnen zorgen, al wordt dit momenteel nog onderzocht.

Lees ook:
6 tekenen dat je het coronavirus al hebt gehad zonder dat je het doorhad

2. POTS

Revalidatiearts dr. Chung denkt ook dat het een mogelijkheid is dat mensen met langdurige klachten een andere aandoening ontwikkeld hebben. Bijvoorbeeld POTS, een aandoening waarbij de hartslag na het opstaan zó snel stijgt, dat dit voor vervelende klachten zorgt. Het is een foute reactie van het autonome zenuwstelsel waardoor onder andere extreme vermoeidheid en duizeligheid ontstaan wanneer iemand opstaat. Het komt – net als langdurige coronaklachten – volgens experts vooral vaak voor bij vrouwen die een virale infectie gehad hebben.

3. Coronavirus in de hersenen

Ook een overactieve reactie van het immuunsysteem wordt gesuggereerd, net als dat het coronavirus in bepaalde vorm achter kan blijven in je lichaam. Zo kunnen de zogenaamde spike-eiwitten van het virus volgens de BBC mogelijk zorgen dat het virus in de hersenen kan komen. Daardoor zou duizeligheid of hersenmist ontstaan. Soms zou het zelf de structuur van de hersenen kunnen veranderen, zeggen sommige specialisten. Momenteel wordt er opgeroepen om nieuwe, uitgebreide studies te starten om de exacte reden(en) voor langdurige coronaklachten te achterhalen. Momenteel is het nog moeilijk om long covid te behandelen.

Risicofactoren voor lang aanhoudende corona

Het is dus onduidelijk waarom sommige mensen last hebben van langdurige coronaklachten, maar experts van King’s College London hebben wel vier risicofactoren kunnen vaststellen. Ze ontdekten dat wanneer je tijdens de besmetting vijf of meer verschillende symptomen hebt, de kans groter is dat ze langer aanhouden. Ook vrouwen blijken een grotere kans te hebben op langdurige coronaklachten. Volgens de experts geldt hetzelfde voor vijftigplussers. Onderliggende aandoeningen lijken de kans op langdurige coronaklachten meestal niet te vergroten, behalve bij astma of andere longaandoeningen. Hetzelfde geldt voor mensen met overgewicht, ook zij zouden vaak langer ziek zijn.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Bustle, World Health Organisation
Beeld | Getty Images

Ook interessant