Margriet logo
Keto dieet. Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

PREMIUM

Expert vertelt: keto dieet vergroot mogelijk de kans op hartaandoeningen

Het koolhydraatarme keto dieet is de afgelopen jaren enorm populair geworden bij mensen die gewicht wilden kwijtraken. Een nieuwe studie suggereert nu dat het dieet het risico op hartaandoeningen vergroot. Diëtist Desiré van der Kruk vertelt hier meer over.

Wat is het keto dieet?

Het keto dieet is de strengste vorm van een koolhydraatarm dieet. Bij dit dieet haal je voornamelijk voedingsstoffen uit vet en eiwit. Hoewel er verschillende variaties van het keto dieet zijn, is de bekendste vorm het dieet waarbij je minder dan vijftig gram koolhydraten per dag eet. Doordat de inname van koolhydraten zo laag is, gaat je lichaam over op het verbranden van vet en val je af.

Kritiek

Toch is er ook kritiek: zo kun je vitaminetekorten oplopen als de voeding te eenzijdig is. Koolhydraatrijke producten, zoals volkoren granen en fruit, zijn rijk aan voedingsstoffen. Als je het keto dieet volgt, krijg je die voedingsstoffen niet binnen en ontstaat er een risico op een tekort aan vitamine C, diverse B-vitamines en voedingsvezels.

Zelfs bij een optimaal keto dieet kunnen tekorten ontstaan. Daarom is het belangrijk om om de voedingsinname te laten berekenen op alle vitamines en mineralen. Met bepaalde voedingskeuzes kun je tekorten al (deels) opvangen. Dat kun je doen door bijvoorbeeld veel van een bepaalde groente te eten, supplementen bij te slikken of door te kiezen voor een aangepast keto dieet waarbij je iets meer koolhydraten eet.

Keto-achtig dieet verdubbelt het risico op hartaandoeningen

Volgens recent onderzoek is het keto dieet mogelijk slecht voor je gezondheid. Uit dit onderzoek blijkt dat het risico op hartaandoeningen kan verdubbelen bij het volgen van een voedingspatroon met weinig koolhydraten en veel vetten.

Voor het onderzoek keken onderzoekers naar gegevens van deelnemers die een dieet volgden dat koolhydraatarm en vetrijk was. Het onderzoeksteam vergeleek gegevens van respondenten die aangaven dit dieet te volgen met die van deelnemers met een standaard dieet. De eerste groep bleek aanzienlijk hogere niveaus van LDL-cholesterol en apolipoproteïne B te hebben, een eiwit dat zich hecht aan LDL en een voorspeller van latere hartaandoeningen kan zijn. Bij de follow-up van het onderzoek dat ruim elf jaar later werd uitgevoerd, bleek dat deelnemers die het koolhydraatarme, vetrijke dieet volgden een meer dan twee keer zo hoog risico hadden op hartaanvallen, beroertes, perifere arteriële aandoeningen en blokkades in de slagaders.

Een kanttekening bij het onderzoek is dat niet duidelijk is welke voedingsmiddelen de deelnemers precies aten. Bij dit dieet is het belangrijk om gezonde vetten te eten. Vetten uit vis, noten en plantaardige oliën zijn gezond voor hart- en bloedvaten, maar te veel vet uit (bewerkt) vlees, roomboter en kaas niet.

Is het keto dieet iets voor jou?

Er zitten dus zowel positieve als negatieve kanten aan het keto dieet. Wil je graag een keto dieet volgen? Neem eerst contact op met een arts en diëtist. Zij kunnen bekijken of het dieet bij je past en hoe je alle voedingsstoffen toch binnenkrijgt.

Over diëtist Desiré van der Kruk

Desiré van der Kruk (1995) heeft na het behalen van haar bachelor voeding en diëtetiek online diëtistenpraktijk jouwfoodplan.nl opgericht, waar je terecht kunt voor e-consulten en voedingsschema’s op maat. Daarnaast schrijft ze graag artikelen over voeding en gezondheid. Volg haar op Instagram of Facebook voor meer info, tips & tricks.

desire van der kruk header paspoortje Beeld redactie
Beeld redactie
Desiré van der KrukGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden