Verband hoofdpijn overactieve bekkenbodem Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Expert legt uit: is er een verband tussen hoofdpijn en een overactieve bekkenbodem?

Bij een overactieve bekkenbodem horen symptomen zoals ongewild urineverlies, obstipatie, blaasontstekingen en pijn bij het vrijen. Er is bij dit soort klachten vaak sprake van te veel spanning in het lichaam, wat zich ook op meer plekken kan uiten. Daarmee rijst de vraag: is er een verband tussen hoofdpijn en een overactieve bekkenbodem?

Bekkenfysiotherapeut Willeke van der Neut van het Kruispunt- multidisciplinair zorgcentrum voor bekkenbodemproblematiek legt het uit.

Wat is een overactieve bekkenbodem?

“Een groot deel van de mensen die ik zie heeft te maken met een overactieve bekkenbodem. In dit geval is de bekkenbodem continu actief en kan daardoor niet goed zijn werk doen”, vertelt Van der Neut, “en hierdoor kun je klachten krijgen zoals urineverlies, terugkerende blaasontstekingen, obstipatie, buikpijn en pijn bij het vrijen.”

Is er een verband tussen hoofdpijn en een overactieve bekkenbodem?

Toch blijft het vaak niet bij alleen de bekkenbodem, maar ervaren sommige mensen ook te veel spanning in de rest van hun lichaam. Hierdoor hebben vrouwen vaak een hoge ademhaling, maar kunnen ze ook last hebben van schouder- en nekklachten, tandenknarsen en hoofdpijn. Van der Neut: “Vaak zijn de hoofdpijnklachten, opgetrokken schouders en pijn in de nek en het kaakgebied spanning gerelateerd. Hierdoor hebben vrouwen bijvoorbeeld zowel hoofdpijn als een overactieve bekkenbodem door de spanning in hun hele lichaam. Het is alleen veel te kort door de bocht om bij hoofdpijnklachten je bekkenbodem te laten controleren of andersom. Er zou overlap kunnen zijn, maar dit is niet bewezen. Ook zou een overlap niet per se betekenen dat als je de ene klacht aanpakt, je de ander daarmee ook direct oplost.”

Daarnaast is spanning niet de enige oorzaak voor een overactieve bekkenbodem. “Je kunt ook bekkenbodemklachten ervaren door verkeerd plasgedrag, zoals te snel of juist niet vaak genoeg naar de wc gaan, angst voor pijn bij het vrijen of een trauma”, aldus Van der Neut.

Lees ook: Zo vaak hoor je eigenlijk te plassen op een dag

Kun je iets doen om die spanning te voorkomen?

“Er zijn natuurlijk heel veel lichamelijke klachten die veroorzaakt worden door stress en spanning”, licht Van der Neut toe. “De een krijgt bijvoorbeeld last van eczeem, een ander van migraine en weer een ander van haaruitval. En zo kan dit ook bekkenbodemklachten veroorzaken. Het gaat daarbij niet alleen om stressfactoren zoals werkdruk, maar bijvoorbeeld ook om hoge spierspanning tijdens dagelijkse bezigheden zoals zitten, lopen en plassen.”

Als cliënten met klachten bij de bekkenfysiotherapeut komen, wordt er niet alleen naar de bekkenbodem gekeken. Het gaat om het totaalbeeld. Zo wordt er onder andere ook naar de ademhaling, het plasgedrag, de ontlasting, seksuele problemen en rugklachten gekeken. “Als ik tegen iemand zeg: ontspan je bekkenbodem eens, terwijl er in de rest van het lichaam ook veel spanning zit, dan gaat dat niet werken. Dan begin ik toch met algemenere ontspannings- en ademhalingsoefeningen, zoals je handen op je buik leggen om te voelen hoe je met je ademhaling meebeweegt. Of met de bodyscan-oefening, waarbij je leert om telkens je aandacht te richten op een deel van je lichaam. Pas als je je hele lichaam kunt ontspannen, kun je de bekkenbodemspieren weer leren beheersen.”

Maryse De BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden