Margriet logo
Expert legt uit: dit zijn de meest voorkomende skiblessures en zó voorkom je ze Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

PREMIUM

Expert legt uit: dit zijn de meest voorkomende skiblessures en zó voorkom je ze

‘Genou tordu’ of ‘Eine Knieverletzun’ zijn diagnoses die in de wintersportperiode veel worden gesteld. Verminderde sneeuwkwaliteit, warm weer en drukte op de pistes helpen dit jaar ook niet echt mee. Als er iets misgaat op de piste kan dit vervelende consequenties hebben voor je skivakantie, maar ook voor je sport of werk. De fysiotherapeuten van Fysiotherapie Utrecht Oost vertellen je meer over veelvoorkomende skiblessures en wat je kan doen om je goed voor te bereiden op je wintersportvakantie.

Breuken

Een van de meest voorkomende blessures bij skiën is een botbreuk van bijvoorbeeld de pols, enkel of het sleutelbeen. Als er een botbreuk wordt vermoedt van een arm of been kan een röntgenfoto worden gemaakt om de diagnose te stellen. Hiervoor moet je vaak naar het ziekenhuis en word je afgevoerd met een ‘banaan’, sneeuwscooter of in het ergste geval de traumahelikopter. Afhankelijk van wat voor soort breuk je hebt, word je geïmmobiliseerd met gips of een spalk. Soms zal er een operatie nodig zijn om de breuk te herstellen.

Als je weer terug bent in Nederland zal de specialist een plan opstellen en bepalen wanneer het gips of de spalk eraf mag en je weer meer mag doen. Het is aan te raden om na grotere breuken een revalidatietraject te doorlopen om zo snel mogelijk weer aan het sporten te komen. Hiervoor kun je het best advies inwinnen bij een sportfysiotherapeut.

Letsel aan banden

De meest voorkomende klacht bij recreatieve skiërs is de ‘Genou tordu’ of ‘Eine Knieverletzun’ ofwel: een knieverdraaiing. Bij zo’n kniebless,ure kunnen banden en structuren in de knie, zoals de kruisbanden, binnenband of meniscus oprekken of zelfs scheuren. Deze banden en structuren helpen bij de stabiliteit van de knie en kunnen bij beschadigingen leiden tot instabiliteitsklachten. Dat betekent bij kruisbandletsel vaak een gevoel van door de knie kunnen zwikken of er echt doorheen gaan en bij binnenbandletsel pijn aan de binnenzijde van de knie. In sommige landen wordt een gescheurde kruisband snel geopereerd, terwijl er beter even kan worden gewacht met zo’n operatie tot de knie weer rustig is geworden. Ook kan dan worden bekeken of de knie met fysiotherapie weer kan herstellen. Letsel aan de kniebanden vraagt een goede beoordeling en de stappen naar herstel kun je het best zetten onder begeleiding van de fysiotherapeut.

Ski duim

Een andere bekende bandklacht die bij skiën kan ontstaan is de zogeheten skiduim. Hierbij blijft bij een val de duim hangen achter de skistok. Door de hoge snelheid en krachten die hierbij op het duimgewricht komen kan de band oprekken of scheuren. Dit gaat vaak gepaard met pijn, zwelling en soms een verkleuring aan de binnenzijde van de duim. Ook kan het zijn dat je hierdoor minder kracht kunt zetten met je hand en heel soms zijn er instabiliteitsklachten.

Deze klacht komt vaker voor bij onervaren skiërs. Een belangrijke oorzaak is het verkeerd vastpakken van de skistokken. Het is namelijk belangrijk dat je je hand van onder naar boven door de lus steekt in plaats van andersom (foto A). Als je dan valt en de skistok loslaat valt deze uit je hand en blijft toch aan de lus om je pols hangen. Als je je hand van boven naar onder insteekt (foto B) kan bij een val de duim vast komen te zitten, met een verrekking als gevolg. In de meeste gevallen kan een skiduim met behulp van afneembaar gips of een spalk goed herstellen. Bij het volledig scheuren of aanhoudende klachten kan een operatie worden overwogen. Bij bandletsel is direct opereren vaak niet nodig. Dit kan handige informatie zijn in een acute situatie in het buitenland. Laat je hierover goed informeren door een specialist.

foto A Beeld Aangeleverd
Beeld Aangeleverd
foto B Beeld Aangeleverd
Beeld Aangeleverd

Schouderklachten

Bij skiën zijn schouderklachten een van de meest voorkomende blessures in het bovenlichaam. Zo kan bij een val op de arm de schouder uit de kom raken. Dit gaat vaak gepaard met veel pijn en het oprekken van verschillende banden in het schoudergewricht. Hierdoor kan de schouder uiteindelijk nog vaker uit de kom gaan. Mocht dit vaker gebeuren, dan kan er operatief worden ingegrepen. Daarnaast kan het zogeheten AC gewricht, een gewricht tussen de buitenzijde van het sleutelbeen en het dakje van de schouder, wordent verrekt. Als dat gebeurt is het vaak erg vervelend om de arm te heffen en op de schouder te liggen.

Bij bovengenoemde schouderklachten door skiën is het handig om de pijnlijke schouder te ontlasten met een mitella. Daarna kan door fysiotherapie en/of manuele therapie worden gewerkt aan het verminderen van de klachten en versterken van de schouder. Wat kun je daarnaast nog zelf doen om veilig van de piste af te komen?

  1. Draag een helm! Gelukkig dragen tegenwoordig de meeste wintersporters een helm. Zo’n helm kan je beschermen tegen een hersenschudding of ander hoofdletsel door een val. Zorg dat de helm goed vastzit om de kin en niet te klein of te groot is.
  2. Stel de skibindingen goed af. Bij het niet goed afstellen van de bindingen kan het zijn dat bij een val de ski’s niet losgaan. Hierdoor is er een grotere kans op een breuk of bandletsel.
  3. Drink niet te veel alcohol als je nog gaat skiën. Verschillende onderzoeken laten zien dat blessures bij skiërs die alcohol gedronken hebben vaak ernstiger zijn.
  4. Versterk je beenspieren en verbeter je techniek. Als je spieren overbelast of moe zijn heb je minder controle over je benen. Door te sporten zorg je ervoor dat je lichaam beter getraind is voor de aankomende wintersport.

Wat als je geblesseerd raakt?

Zorg dat je goed advies krijgt over je klacht en de mogelijke behandelopties. Hiervoor kun je het best een arts en fysiotherapeut raadplegen.

Meer informatie over wintersportklachten?

Mocht je meer informatie willen over wintersportklachten klik dan hier.

Verder wensen wij iedereen natuurlijk heel veel wintersportplezier en hopen we dat je om deze blessures heen kunt skiën.

Martijn van Soest is fysiotherapeut en toegepast psycholoog, werkzaam bij Fysiotherapie Utrecht Oost. Hij helpt patiënten door zowel de fysieke als mentale aspecten van klachten te bekijken. Wil je nog meer informatie over heupklachten? Klik dan hier.

Bron | PubMed, The German Journal of Sports Medicine, Springer Link, PubMed

Martijn van SoestGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden