Margriet logo
Seniore vrouw grijpt haar heup tijdens bewegen. Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

PREMIUM

Expert legt uit: dit kun je doen als je pijn hebt aan de zijkant van je heup

Fysiotherapeuten zien veel mensen met heupklachten voorbijkomen. Hoe ontstaan heupklachten en wat kun je eraan doen? Fysiotherapeut Nienke van Rozendaal en collega fysiotherapeut Martijn van Soest vertellen je meer over heupklachten en hoe je hier het beste mee om kunt gaan.

Heupklachten zijn veelvoorkomende klachten die buiten het sportveld vaker voorkomen bij vrouwen dan bij mannen. Het gaat vaak om pijn die voelbaar is van de achterkant van de heup tot in de liesregio. De klachten kunnen op verschillende manieren ontstaan. Veel mensen met heupklachten geven aan dat zij worden beperkt in activiteiten zoals wandelen, zitten of traplopen. Dit kan een groot effect hebben op de kwaliteit van leven.

Pijn aan de zijkant van de heup

Een klacht die veel voorkomt bij vrouwen van 40 tot 60 jaar, is pijn aan de zijkant van de heup. Onderzoeken wijzen uit dat de vorm van de bekken hierbij een rol speelt. Vroeger dacht men dat de slijmbeurs van de heup de boosdoener was. Toch laten recente studies zien dat deze heupklachten zelden uit de slijmbeurs komen. Meestal komt de pijn voort uit de spieren en pezen. Pijn aan de zijkant van de heup zal vooral opspelen bij activiteiten waarbij je de heupspieren nodig hebt, zoals wandelen en traplopen. De spieren zijn namelijk erg belangrijk bij het stabiliseren van de heup.

Door over- of juist onderbelasting van de spieren rondom de heup kunnen spieren en pezen geïrriteerd raken. Overbelasting ontstaat als de belasting op de spieren te snel wordt opgebouwd terwijl de spier hier nog niet aan gewend is, bij bijvoorbeeld wandelen of hardlopen. Stijve en pijnlijke spieren zijn dan een gevolg. Aan de andere kant is er onderbelasting, iets wat veel voorkwam tijdens de coronapandemie. Onderbelasting ontstaat wanneer je te weinig beweegt. Door het stilzitten zijn de spieren minder sterk geworden. Beweeg je na een periode van onderbelasting ineens wel weer, dan kunnen er klachten ontstaan.

Wat kun je doen tegen pijn in je heup?

Ligt de oorzaak van de pijn in de spieren? Dan is een gericht oefenprogramma de effectiefste manier om heupklachten aan te pakken. Verder is het belangrijk dat er naar de omliggende spieren en structuren, zoals de lage rug, wordt gekeken. De combinatie van het soepeler maken van de spieren/gewrichten van de heup en lage rug, samen met een oefenprogramma om de spieren weer sterker te maken, is de effectiefst bewezen behandeltherapie.

Je huisarts of fysiotherapeut kan met je meedenken hoe je actief aan de slag kunt met je klachten.

Over Martijn van Soest en Nienke van Rozendaal

Martijn van Soest is fysiotherapeut & toegepast psycholoog werkzaam bij Fysiotherapie Utrecht Oost. Hij helpt patiënten door zowel de fysieke als mentale aspecten van klachten te bekijken. Wil je nog meer informatie over heupklachten? Klik dan hier.

Nienke is fysiotherapeut en ook werkzaam bij Fysiotherapie Utrecht Oost. Zij is gespecialiseerd in de revalidatie van heup- en liesklachten waarbij zij aandacht heeft voor het duurzaam beter worden.

Bron | British journal of sports medicine, Sports medicine, Knee Surgery, Sports Traumatology, Arthroscopy, Alles over sport

Redactie MargrietGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden