Elektrische deken op een bed. Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

PREMIUM

Expert legt uit: dit is de invloed van een elektrische deken op je nachtrust

De wintermaanden komen eraan en de temperaturen dalen. Voor mensen die het snel koud hebben in bed kan een elektrische deken een uitkomst zijn. Het ligt warm en comfortabel. De vraag is hoe gezond zo’n gadget nou eigenlijk is. Is het veilig? Bespaar je er geld mee? En, nog belangrijker: beïnvloedt het je slaap? Slaapexpert Alies Coster zocht het voor je uit.

We weten allemaal dat goede slaap belangrijk is om uitgerust, fit en gezond te zijn. Maar wist je ook dat mensen die te kort slapen het over het algemeen kouder hebben? Een verleidelijke oplossing is dan om onder (of juist bovenop) de elektrische deken te kruipen. Dit brengt een comfortabel en warm gevoel teweeg. Er zijn een paar factoren die meespelen bij de keuze voor een elektrische deken.

Veiligheidseisen voor elektrische dekens

Bovenaan staat natuurlijk de veiligheid. Is het handig om een elektrisch apparaat de hele nacht aan te laten staan? Veiligheid staat gelukkig ook bij de makers van elektrische dekens hoog in het vaandel. Een elektrische deken moet aan heel strenge veiligheidseisen voldoen voordat ze verkocht mogen worden. Desondanks ontstaat er gemiddeld zo’n 10 keer per jaar brand door kortsluiting in een elektrische deken. Dit gebeurt meestal na slijtage of beschadigingen die bijvoorbeeld ontstaan nadat een elektrische deken in de zomer opgevouwen in de kast heeft gelegen. Lees op deze website van de brandweer tips om dit te voorkomen, zodat je een elektrische deken veilig kan gebruiken.

Energieverbruik van de elektrische deken

Dan is er nog een financiële kant aan de elektrische deken. Alle energie die extra wordt gebruikt kost geld. Het energieverbruik van een elektrische deken is afhankelijk van diverse factoren zoals het model, de stand van het deken en het aantal uur dat de elektrische deken aan staat. Voor een elektrische deken die 60 Watt gebruikt betaal je bij een KwH prijs van € 0,89. Dat is zo’n € 0,22 voor vier uur. Ja, dat lees je goed! Erg duur is de deken dus niet in gebruik. Het grote voordeel zijn dus de gebruikskosten: je kunt er flink mee besparen op de gasrekening door de verwarming uit de laten en de elektrische deken te gebruiken. Maar hoe zit het met de slaapkwaliteit als je een elektrische deken gebruikt?

Goede slaapkwaliteit met elektrische deken

Om een goede kwaliteit van slaap te bereiken is het belangrijk dat het lichaam in de nacht de kans krijgt om af te koelen. De ideale slaapkamertemperatuur ligt tussen de 16 en 18 graden. Sommige mensen vinden een warmere slaapkamer fijner, maar uit onderzoek blijkt dat het lichaam ontregelt tijdens de slaap in een te warme slaapkamer. Het lichaam moet dan harder werken, in plaats van dat het uitrust tijdens het slapen. Dat zorgt voor onrustigere nachten, ondanks dat het wellicht comfortabel aanvoelt. Een koelere slaapkamer kan in het begin even wennen zijn, maar levert op de lange termijn zeker voordelen op.

Vanuit het temperatuur-oogpunt is het dus niet handig om een elektrische deken de hele nacht aan te laten staan. Het kan wel fijn zijn om in de warmte in slaap te vallen. Wat je dan kunt doen is een elektrische deken met een automatisch uitschakelsysteem aan te schaffen. Zo begin je de nacht lekker warm en geef je je lichaam daarna de kans om goed in de diepe slaap terecht te komen. Blijf je wakker worden van de kou? Dan zou het verstandiger zijn te kijken naar een dikker dekbed dan een elektrische deken te gebruiken.

Over slaapexpert Alies Coster

alies coster header paspoortje Beeld redactie
Beeld redactie

Uitgerust, productief en energiek je dag door? Psycholoog en slaapexpert Alies Coster schrijft voor Margriet en is eigenaar van Sucsleep. Ze helpt anderen aan een fijne nachtrust, door middel van workshops en online trainingen. Via haar Instagrampagina inspireert zij je over slaap, rust en je mindset hierin. Plan een gratis kennismakingsgesprek in met slaapexpert Alies Coster, om te kijken of coaching iets is dat jou zou helpen.

RedactieGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden