Margriet logo
Vrouw proeft uit de pan in de keuken. Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

PREMIUM

Expert legt uit: daarom heb je meer honger in de wintermaanden

Heb je het gevoel dat je meer eetlust hebt in de winter? Je bent niet de enige. Ook al brengen de meesten van ons onze dagen door in verwarmde huizen en kantoren, onze eetlust lijkt te veranderen naarmate de dagen korter worden. Diëtist Desiré van der Kruk legt uit waarom je meer honger hebt in de winter.

Warm blijven

Als het koud is heeft je lichaam meer energie nodig om warm te blijven, vooral als de kou je doet rillen. Uit een Nederlands onderzoek uit 2002 blijkt dat het verlagen van de kamertemperatuur van 22°C naar 16 °C het aantal calorieën die deelnemers op een dag verbrandden met 4 tot 6 procent toenam. Wetenschappers die vergelijkbare onderzoeken deden in 2010 en 2013 kregen vergelijkbare resultaten. Als je op een normale dag 2.000 calorieën verbrandt bij een comfortabele temperatuur, zou de koudere omgeving je lichaam kunnen aansporen om nog eens 80-120 calorieën te verbranden.

Maar voordat je de verwarming uitzet in de hoop af te vallen, is het belangrijk om te beseffen dat het totale effect op je stofwisseling vrij klein is. De extra calorieën die je verbrandt door de hele dag in een t-shirt (want warme truien en dekens doen het effect teniet) in een koud huis te zitten, staat gelijk aan een banaan of boterham. Dit kun je ook verbranden met een korte wandeling.

Hoewel kou geen groot effect heeft op de stofwisseling (in elk geval veel minder dan sporten) lijkt het wel ons hongergevoel te beïnvloeden. Zo blijkt uit een onderzoek uit 2017 dat deelnemers die bij koud weer trainden zo’n 44 tot 84 procent meer calorieën consumeerden dan deelnemers die trainden bij warm weer of gewoon rustten.

Het proces van eten en verteren van voedsel kan je lichaamstemperatuur enigszins verhogen, dus het is logisch dat je lichaam je een signaal geeft om meer te eten als een manier om warm te blijven.

Comforteten

Zodra de temperatuur daalt, neemt onze eetlust naar calorierijk en koolhydraatrijk voedsel toe. Hoewel sommigen suggereren dat dit een overblijfsel is van de tijd dat mensen extra lichaamsvet nodig hadden om de winter te overleven, zeggen de meeste experts dat er andere oorzaken zijn voor onze toegenomen eetlust.

De feestdagen brengen vaak sterke associaties met bepaald voedsel met zich mee. Of het nu gaat om gourmetten met kerst of het bakken van oliebollen op oudejaarsdag, deze lekkernijen zijn vaak gekoppeld aan goede herinneringen. Dit kan ervoor zorgen dat we er nog meer naar verlangen.

Ook negatieve emoties kunnen je eetlust beïnvloeden. Als het koud en donker is, hebben velen de neiging om meer te eten. Dit effect is groter als je lijdt aan winterdepressie.

Aankomen in de wintermaanden

Gewichtstoename in de winter komt vrij vaak voor. De belangrijkste reden voor deze extra winterkilo’s is te wijten aan een verhoogde calorie-inname, vooral tijdens de kerstvakantie. Minder bewegen (want: koud!) kan ook bijdragen aan gewichtstoename. Amerikaanse volwassenen komen tussen de maanden november en januari gemiddeld tussen de 4 en 9 ons aan. Je kunt de winterkilo’s voorkomen door een gezond voedingspatroon te volgen en regelmatig te bewegen.

Over diëtist Desiré van der Kruk

Desiré van der Kruk (25) heeft na het behalen van haar bachelor voeding en diëtetiek online diëtistenpraktijk jouwfoodplan.nl opgericht, waar je terecht kunt voor e-consulten en voedingsschema’s op maat. Daarnaast schrijft ze graag artikelen over voeding en gezondheid. Volg haar op Instagram of Facebook voor meer info, tips & tricks.

desire van der kruk header paspoortje Beeld redactie
Beeld redactie
RedactieGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden