Margriet logo
Jacqueline van Lieshout Beeld Bart Honingh
Beeld Bart Honingh

PREMIUM

Expert geeft tips: zo houd je dry January wél vol

Lekker eten en veel alcohol, dat is voor velen vaak het thema van de feestdagen. Ook bij de jaarwisseling drinken veel mensen graag een glas champagne. Om vervolgens moeilijk vol te houden voornemens met zichzelf af te spreken. Ook dry January, waarbij een maand geen alcohol wordt gedronken, is vaak moeilijk vol te houden.

Jacqueline van Lieshout, oprichter van Ontwijnen, auteur van acht boeken en coach voor een bewust alcoholvrij leven geeft tips over hoe je dry January wèl kunt volhouden.

Jacqueline dronk regelmatig alcohol, net als iedereen om haar heen. Voor de gezelligheid een drankje. “Het drinken van zo’n drankje was meestal drie keer in de week: één keer naar de kroeg, één avond thuis en dan nog een avond met vrienden. De fles moest dan ook altijd op,” vertelt ze.

De wekelijkse pogingen om te stoppen of het die avond rustig aan te doen lukten dan ook nooit. Tot het plots omsloeg. “6,5 jaar geleden was ik met mijn toenmalige man, die medicatie gebruikte, op vakantie. Zonder erover na te denken trokken we een fles witte wijn open, want het was vakantie. Hij is daar toen zo ziek van geworden. Toen we bij de huisarts kwamen grapte ik: we lagen in een bad Sauvignon Blanc. Daar schrok ik van en vond dat het afgelopen moest zijn. Toen ben ik gestopt.”

Gezondheidsvoordelen niet drinken

Volgens Jacqueline kan alcohol voor sommige mensen net zo verslavend zijn als roken. “Als iemand stopt met roken, dan motiveren we dat vaak, maar als iemand niet drinkt vragen we waarom.” Mensen die ook maar een klein beetje drinken kunnen al baat hebben bij één maand geen alcohol drinken. “Het eerste voordeel van stoppen met drinken is goed slapen,” licht ze toe. “Iedereen die drinkt heeft het idee dat hij of zij goed slaapt, maar het kleinste beetje alcohol brengt je lichaam al in paniek en zorgt ervoor dat je minder slaapt. Beter slapen zorgt er ook voor dat je minder trek hebt in ongezond eten, dat je meer wilt bewegen, je makkelijker kunt afvallen, je relaxter bent in confrontaties, je een langer lontje hebt en je je minder loom voelt.”

Eén maand stoppen

Misschien heb je het idee dat één maand stoppen met drinken niet genoeg is om die gezondheidsvoordelen te ervaren, maar niets is minder waar. In die maand kun je volgens Jacqueline lichamelijk veel herstellen en echt bijslapen. “Je huid wordt beter en je hebt meer energie, dat ga je allemaal binnen die maand merken,” vertelt ze.

Het grootste voordeel van een maand niet drinken is dat je kunt ervaren hoe het is om een maand zonder alcohol te leven. “Die maand is goed voor je omdat je in korte tijd het verschil in gezondheid zult merken. Wel goed om te weten is dat als je daarna weer volop gaat drinken, die gezondheidsvoordelen ook weer zullen verdwijnen. Een maand niet drinken heeft vooral op de lange termijn effect als je geïnspireerd bent geraakt om je alcoholgebruik te minderen of om nog langer te stoppen.”

Alternatieven alcohol

Alternatieven voor alcohol zijn er volgens Jacqueline niet. “Je hebt alleen andere verdovende middelen, maar een thee of cola gaat niet hetzelfde effect geven als alcohol.” Over alcoholvrije champagne is Jacqueline niet zo te spreken. “Dan raak je alleen maar teleurgesteld van het feit dat je een soort opgeleukte appelsap met prik aan het drinken bent.”

Tips voor dry January

Om dry January vol te houden raadt Jacqueline in haar nieuwe boek, Wat wil je drinken? 30 dagen zonder alcohol, aan om eens goed naar je agenda te kijken. “Er zijn vaak nog een paar gelegenheden waarvan je weet dat het om de drank draait,” zegt Jacqueline. “Dan is het misschien beter om niet te gaan, want je wordt op dit soort gelegenheden misschien niet gelukkig van alleen een spa rood of een appelsap.”

Volgens Jacqueline is alcohol vaak de lijm die gelegenheden of vriendschappen bij elkaar houdt. Een andere tip is dan ook om andere afspraken te maken dan je normaal doet. “Spreek een keer ’s ochtends af met je beste vrienden om te gaan brunchen, in plaats van ’s avonds in een restaurant. Plan afspraken in waarbij het niet om alcohol draait.”

Tot slot tips Jacqueline: “Houd het klein en zie het als een experiment.”

Sanne van der LindenBart Honingh

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden