Margriet logo
Dít is het effect van een slaaptekort op je evenwicht Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Evenwichtsproblemen? Dit is wat je nachtrust daarmee te maken kan hebben

Dat je door weinig slapen overdag vermoeider bent, dat hoeven we je vast niet meer uit te leggen. Maar wist je dat een slaaptekort ook een effect kan hebben op je evenwicht? Uit verschillende onderzoeken blijkt de kans dat je struikelt, valt, wankel op je benen staat of dingen omstoot na een korte nacht een stuk groter is. We leggen je uit hoe dat komt.

Probeer maar eens om op één been te gaan staan na een korte nacht en na een nacht wanneer je wel acht uur hebt geslapen.

Het effect van een slaaptekort op je evenwicht

Slecht geslapen? Wees dan niet verbaasd als je ineens een stuk onhandiger bent dan normaal. Uit onderzoek blijkt namelijk dat een slaaptekort effect heeft op je evenwicht, waardoor je sneller kunt struikelen, wankel op je benen staat, eerder kunt vallen of vaker dingen omstoot. Uit een eerdere studie gepubliceerd in het vakblad Scientific Reports blijkt dat twee korte nachten al genoeg zijn om je evenwichtsorgaan flink in verwarring te brengen. Dat heeft te maken met dat je evenwicht geen automatisch proces is, maar een zintuig is dat continu aan het werk is en zich moet aanpassen aan allerlei externe factoren. Daarvoor moeten je hersenen zich dus ook flink inspannen, en dat is lastig als ze ’s nachts niet voldoende de tijd hebben gehad om op te laden. Als je weinig hebt geslapen, dan sta je daardoor de volgende dag dus een stuk wankeler op je benen.

Lees ook:
Word je telkens moe wakker? Zo zorg je voor meer diepe slaap

Hoeveel slaap heb je nodig?

Je hersenen hebben tijdens je slaap voldoende tijd te nodig om alle informatie van de dag te verwerken en zich vervolgens als het ware weer schoon te spoelen voor de volgende dag. Hoeveel uur je daarvoor precies zou moeten slapen verschilt volgens de Hersenstichting per persoon en leeftijd. Volgens de Amerikaanse National Sleep Foundation zouden de meeste volwassenen gemiddeld tussen de 7 tot 9 uur slaap per nacht nodig hebben.

Daarnaast gaat het niet alleen om de slaapkwantiteit – dus hoeveel uur je per nacht slaapt –, maar ook om de slaapkwaliteit. Om die te verbeteren kun je het beste proberen elke dag op dezelfde tijd naar bed te gaan en op dezelfde tijd weer op te staan, minstens drie uur voordat je gaat slapen te stoppen met cafeïne te drinken en vlak voor het slapengaan geen zwarte maaltijden en suikers meer te eten.

Bron | The Guardian, Het Laatste Nieuws, Hersenstichting
Beeld | Getty Images

Maryse De BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden