Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Zorgt deze gewoonte in de supermarkt ervoor dat je afvalt?

vrouw-supermarkt.jpg

Bekijk jij in de supermarkt regelmatig de voedingswaarden op de etiketten van de producten? Dan is de kans groot dat jij lichter en gezonder bent dan gemiddeld.

Uit onderzoek van de Universiteit van Santiago de Compostela in Spanje blijkt dat etiketlezende vrouwen zijn gemiddeld zo’n vier kilo lichter zijn. Voor mannen maakt het minder verschil. Zij verschillen slechts 400 gram in vergelijking met mannen die niet geïnteresseerd zijn in de informatie op de verpakking. Het ligt voor de hand om te denken dat de informatie die op de verpakking staat, leidt tot het maken van gezondere keuzes. Toch ligt de werkelijke reden volgens onderzoekers iets genuanceerder.

Lastige etiketten

Veel etiketten zijn namelijk moeilijk te begrijpen. “Bij de voedingswaarden staat wel hoeveel verzadigd vet, suiker of zout een product bevat, maar je moet wel weten hoe je die informatie moet interpreteren en toe kunt passen in je eigen eetpatroon”, vertelt Ellen van Kleef, universitair hoofddocent consumentengedrag en voeding aan Wageningen UR. Een referentiekader dat de voedingswaarde per portie aangeeft wil nog weleens helpen, maar het wordt lastig wanneer je verschillende merken van een product met elkaar gaat vergelijken. Bij het ene merk bestaat een portie uit 40 gram, terwijl het bij het andere merk misschien om 50 gram gaat. “Eigenlijk moet al die voedingsinformatie voor consumenten veel simpeler worden samengevat”, vindt Van Kleef.

Grotere interesse in voeding

Toch wijst het onderzoek van het Spaanse onderzoek uit, dat vrouwen die de etiketten bestuderen, gezonder zijn dan vrouwen die het niet doen. Volgens Van Kleef komt dat vooral doordat mensen die etiketten lezen, vaak toch al meer geïnteresseerd zijn in voeding. “Daardoor eten ze verstandiger en hebben ze een gezonder gewicht.”

Groene vinkje

Om verwarring voor de consument te voorkomen, pleit de Consumentenbond daarom voor de invoering van de zogeheten NutriScore op verpakkingen. Met dat logo worden met de letters A tot en met E in de kleuren groen tot rood aangegeven hoe gezond het product op de ladder scoort. A is groen en dus een gezonde keuze, E is een minder gezond alternatief en is rood. Eerder werd dat gedaan met het keurmerk van het groene vinkje. Maar dat bleek nogal verwarrend omdat de gezondere keuze in een ongezonde productcategorie zoals mayonaise hetzelfde stempel kreeg als bijvoorbeeld een appel. Het vinkje werd om die reden dan ook afgeschaft.

Geen garantie

De Consumentenbond hoopt dat de NutriScore een beter inzicht kan geven. Maar volgens professor Van Kleef geeft ook die geen garantie. “Er is heel weinig bewijs dat zo’n etiket echt zorgt dat mensen gezondere dingen inslaan en gezonder gaan eten. Als je in de winkel staat, heb je vaak heel andere redenen om een voedingsmiddel te kopen. Het moet vooral lekker zijn en vaak ook makkelijk.”

Lees ook
Dit is waarom de meeste mensen chocolade zo lekker vinden

Bron| Consumentenbond, Nu.nl
Beeld| iStock

Ook interessant