Margriet logo
Wat is het bloedgroepdieet en werkt het? Beeld Getty Images/Westend61
Beeld Getty Images/Westend61

Eten volgens je bloedgroep: dit wil je weten over het bloedgroepdieet

Diëten zijn er in allerlei soorten en maten, van keto tot vasten. Er bestaat ook een dieet waarbij je volgens je bloedgroep eet. Bij dit bloedgroepdieet eet je alleen voedingsmiddelen die jouw spijsvertering ondersteunen. Dit wil je weten over het bloedgroepdieet.

Het bloedgroepdieet gaat ervan uit dat bepaalde voedingsmiddelen goed voor je zijn, terwijl je andere beter kunt vermijden. Het hangt van je bloedgroep af welke voedingsmiddelen je spijsvertering ondersteunen en welke juist afweerreacties oproepen. Het dieet is niet speciaal ontwikkeld voor mensen die willen afvallen, maar het zou gewichtverlies wel kunnen versnellen omdat de stofwisseling gestimuleerd wordt. Volgens het Voedingscentrum is het idee achter het bloedgroepdieet dat het lichaam meer in balans komt.

Hoe werkt het bloedgroepdieet?

Bij het bloedgroepdieet worden voedingsmiddelen opgedeeld in drie categorieën: gunstig, te vermijden en neutraal. Voedingsmiddelen die het label gunstig krijgen, zijn producten waarop het lichaam goed reageert. Te vermijden voeding is dat wat in hoge mate slecht werkt voor je lichaam en bij neutrale producten kun je denken aan voedingsmiddelen die voor iedereen goed zijn en die in de eerste plaats voedzaamheid en voedingswaarde bieden.

Adviezen per bloedgroep

Wat dan precies gunstige, te vermijden of neutrale voeding is, hangt af van je bloedgroep. We zetten de adviezen op een rij:

Bloedgroep A

Volgens de bedenkers van het bloedgroepdieet, zijn mensen met bloedgroep A vegetariërs. Zij hebben moeite met het verteren van vlees en zuivelproducten. Wat je wel kunt eten, zijn plantaardige producten. Ook peulvruchten en granen, tofu, fruit, groente, sappen, rode wijn, koffie, thee en water met citroen zouden de balans in je lichaam herstellen. Dat je bloedgroep minder goed reageert op vlees, vis, schaaldieren en zuivel betekent niet dat je deze voedingsmiddelen helemaal niet meer kunt eten. Maar, zo luidt het advies, beperk de consumptie van deze producten.

Bloedgroep B

Als je bloedgroep B hebt, zou je een sterke spijsvertering en een sterk immuunsysteem hebben. Zuivelproducten zijn voor jou dan ook geen probleem en kun je zonder klachten eten. Hetzelfde geldt voor producten als bladgroenten, vlees, rijst, eieren, lever, haver, spelt, fruit, sappen en groene thee. Voedingsmiddelen die je beter links kunt laten liggen, omdat ze de stofwisseling remmen, zijn maïs, linzen, pinda’s, boekweit, schaaldieren, sesamzaad, oliën, tomaten, gluten, brood en graanproducten, frisdrank en mineraalwater.

Bloedgroep AB

Mensen met bloedgroep AB zijn als het ware een combinatie van bloedgroep A en B. Dat is ook terug te zien in het dieet en de voedingsmiddelen die je wel of niet kunt eten. Je hebt een gevoelige spijsvertering en moet de inname van rood vlees, zaden, maïs, kidneybonen, boekweit, kip, tarwe, gerookt of geconserveerd vlees, banaan en sinaasappel, brood en graanproducten, frisdrank en zwarte thee beperken. Wat je wel kunt eten? Tofu, vis, groene groenten, ananas, zuivel, kelp, ananas, olijfolie en bijna alle soorten fruit en sappen.

Bloedgroep O

Heb je bloedgroep O? Dan ben je volgens het bloedgroepdieet een echte vleeseter. Je hebt een sterke spijsvertering en je lichaam reageert goed op eiwitten. Het advies is om de inname van granen, zuivel, peulvruchten, gluten, thee, koffie, cola en bepaalde groenten als spruiten en rodekool te beperken. Waar je beter tegen kunt zijn vlees, gevogelte, vis en schaaldieren, net als groente, fruit, olie, noten, zaden en sappen.

Kritiek op het bloedgroepdieet

Of het bloedgroepdieet echt werkt, is niet aangetoond. Er is wel onderzoek naar gedaan, maar het is lastig om een directe link te vinden tussen het eten naar je bloedgroep en eventuele bijbehorende gezondheidsvoordelen. Zo schrijft Healthline dat er een groot onderzoek gedaan is onder bijna 1.500 jongeren die aten volgens het bloedgroep A-dieet. Het effect was duidelijk: hun gezondheid ging erop vooruit. Een kanttekening hierbij is dat dit resultaat bij iedereen te zien was, niet alleen bij mensen die bloedgroep A hadden. Daarbij is het dieet volgens het Voedingscentrum ook nog eens erg specifiek. Je vermijdt bepaalde voedingsmiddelen, zoals granen of zuivel, waardoor tekorten kunnen ontstaan. Kortom: of het bloedgroepdieet werkt, is niet bewezen, maar ook niet weerlegd.

Bron | Voedingscentrum, Sanquin, Healthline

Nynke KooyGetty Images/Westend61

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden