Hamburger en friet gemaakt in een 3D printer Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

PREMIUM

Eten uit de 3D-printer? Dit zegt een diëtist erover

Je leest misschien steeds vaker over geprint voedsel uit de 3D-printer. Zo kwam biefstukrestaurant Loetje recentelijk in het nieuws met een geprinte vegetarische biefstuk. Consumenten zijn nog niet overtuigd: dat kan toch niet gezond zijn? En waarom zou je überhaupt voedsel willen printen? Diëtist Desiré van der Kruk legt uit wat 3D-geprint voedsel precies is en de invloed op je gezondheid.

Hoe werkt een 3D-voedsel printer?

Geprint voedsel klinkt heel chemisch, maar het is gemaakt van normale voedingsmiddelen. 3D Food Printing is een methode van voedselbereiding, net als elke andere methode die vaak in de keuken wordt gebruikt. Het belangrijkste verschil met ‘normale’ maaltijden is de uiteindelijke presentatie: met 3D-printen kunnen complexe vormen worden gemaakt die je niet handmatig kan maken of die buitengewoon veel tijd zouden vergen.

Heb je ooit glazuur op een cupcake gedaan met een spuitzak? Een voedselprinter werkt op een vergelijkbare manier. Wat de machine doet, is de voedselpasta uit de cartridge persen. Je selecteert een bepaald design en de printer deponeert de ingrediënten laag voor laag. Uiteindelijk ontstaat er een driedimensionaal voedselmodel. Voedsel 3D-printers gebruiken pasta-achtige ingrediënten. De meest voorkomende ingrediënten zijn chocolade, pannenkoekenbeslag en room, maar er zijn ook veel andere mogelijkheden. Je kunt zelfs een pizza met geprint deeg, saus en kaas maken. Voedsel 3D-printers zijn geschikt voor het ontwerpen van ingewikkelde vormen en ontwerpen, niet voor het koken van de ingrediënten. Als je een vega biefstuk print, zul je deze vervolgens ook moeten bakken zodra het 3D-printproces is voltooid.

Toepassingen

Er zijn twee belangrijke toepassingen waar een groot deel van de belangstelling voor 3D-printen om draait. Ten eerste is er interesse van topchefs en artistieke patissiers. Door de creatieve vrijheid van 3D-printen kun je bijzondere desserts en taarten maken. De tweede toepassing ligt in de gezondheidszorg. Stel je voor dat je niet meer goed kunt kauwen of slikken en alleen gepureerd voedsel mag eten. Dat ziet er niet altijd appetijtelijk uit. Met 3D-printen kun je het eten op een lekkere manier presenteren. Gepureerde boontjes kunnen dan geprint worden in de vorm van normale boontjes. Wanneer geprint voedsel de voedselinname kan verhogen in deze doelgroep kun je de kans op ondervoeding voorkomen.

Is geprint voedsel gezond?

Of een 3D-geprinte maaltijd gezond is hangt af van de ingrediënten die worden gebruikt. Met gepureerde groente geprint in een vormpje hoeft niets mis te zijn. In de meeste gevallen heb je veel toevoegingen nodig om een lekker en mooi gerecht te creëren. Een geprinte vega steak bestaat niet louter uit soja, maar bevat ook veel zout en kleurstoffen. Maar je zou hetzelfde kunnen zeggen over veel producten in de supermarkt. Maakt het dan veel verschil of het product uit een fabriek komt of uit de 3D-printer? Een nadeel van de 3D-printer is dat het niet bevordert om zo veel mogelijk natuurlijk onbewerkt voedsel te consumeren. In de loop van de jaren zijn we steeds verder van de natuur af komen te staan. We koken minder en eten meer bewerkt voedsel. Een 3D-printer kan dit mogelijk verergeren.

De toekomst van geprint voedsel

Of we in de toekomst allemaal een 3D-voedselprinter hebben is nog maar de vraag. Het proces is omslachtig en vergt veel tijd. De voedingsmiddelen die in deze machines worden gebruikt, moeten vaak worden voorgekookt of voorbewerkt om de consistentie te bereiken die nodig is om te printen. Het is een interessante uitvinding voor patissiers, chefs en in de zorg. Maar het gebruik van de voedsel 3D-printer in het dagelijkse leven lijkt nog ver weg.

Heb jij wel eens iets gegeten uit een voedsel 3D-printer?

Over diëtist Desiré van der Kruk

Desiré van der Kruk (25) heeft na het behalen van haar bachelor voeding en diëtetiek online diëtistenpraktijk jouwfoodplan.nl opgericht, waar je terecht kunt voor e-consulten en voedingsschema’s op maat. Daarnaast schrijft ze graag artikelen over voeding en gezondheid. Volg haar op Instagram of Facebook voor meer info, tips & tricks.

desire van der kruk header paspoortje Beeld redactie
Beeld redactie
Desiré van der KrukGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden