Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Eten op de grond laten vallen! Kun je het nu nog opeten?

boterham.jpg

Je kent hem vast wel: de vijfsecondenregel. Als je voedsel op de grond laat vallen, kun je dat nog best eten zolang je het maar binnen vijf seconden opraapt, is het idee. Bacteriën zouden daardoor te weinig tijd hebben om het voedsel te besmetten. Maar klopt dat wel?

Nee, aldus het Voedingscentrum. Ook van voedsel dat kort op de grond heeft gelegen, kun je ziek worden. Hoe groot dat risico is, hangt wel van veel factoren af:

Hoe vies is de vloer?

Heeft net iemand met vieze schoenen van buiten over de vloer gelopen of heeft je huisdier net op de vloer gelegen, dan is de kans groter dat er ziekmakende bacteriën op de vloer zitten.

Welk voedsel is gevallen?

Een cracker zal minder vuil en bacteriën opnemen van de vloer dan een bord met gekookte spaghetti in tomatensaus. Vooral vochtig voedsel werkt als een supermagneet op bacteriën, blijkt ook uit Amerikaans onderzoek. “Bacteriën hebben geen pootjes,” verklaarde een onderzoeker van Rutgers University in New Jersey tegenover Science Daily. “Ze verplaatsen zich via het vocht. Hoe vochtiger het voedsel, hoe groter de kans op besmetting.” Een appel die je na het vallen goed wast en eventueel schilt, kun je daarentegen nog best eten, stelt ook het Voedingscentrum.

Welk type vloerbedekking?

Een boterham die op tapijt valt, neemt minder vuil op dan een boterham die op een laminaatvloer valt. Volgens het Voedingscentrum komt dat, doordat voedsel op een tapijt minder contact maakt met de vloer. Ook de Amerikanen zagen dat voedsel dat op een gladde vloer lag sneller meer bacteriën bevatte dan voedsel op tapijt. Hun theorie: de vloerbedekking neemt het vocht op, waardoor bacteriën zich minder snel aan het voedsel kunnen hechten.

‘Gezond verstand gebruiken’

Volgens het Voedingscentrum kun je beter je ‘gezonde verstand’ gebruiken om te bepalen of je iets nog wel of niet kunt eten, dan de vijfsecondenregel hanteren. Twijfel je, eet het dan niet op. En, zo waarschuwen de Amerikanen: hoe langer iets op de grond heeft gelegen, hoe groter het besmettingsgevaar. Dus in die zin klopt de vijfsecondenregel weer wel.

Bronnen | Voedingscentrum, Science Daily
Foto | iStock

 

Ook interessant