Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Eten smaakt écht lekkerder wanneer je honger hebt (en dit is waarom)

because-you-know-chocolate.jpg

Je herkent het misschien wel: normaal gesproken ben je geen fan van bloemkool, maar als je écht honger hebt, betrap je je erop dat je álles wel naar binnen zou willen werken.

Waarom is onze smaak zo anders wanneer we honger hebben? En vooral: waarom smaakt alles dan ook echt lékkerder?

Verandering van smaak

Onderzoekers van the National Institute for Psychological Sciences in Japan hebben het antwoord op deze vragen gevonden. Zij onderzochten de verandering van smaak bij een aantal muizen nadat zij een tijdje niets te eten hadden gekregen. Hieruit bleek dat de muizen na het vasten een voorkeur toonden voor zoet eten, en minder gevoelig waren voor onwenselijke smaken, zoals zuur en bitter. Hoe werkt dat precies?

Hersencel

Er is een bepaalde hersencel die verantwoordelijk is voor deze veranderingen in smaak, de Agouti-related peptide (AgRP). Dit is een neuropeptide die geproduceerd wordt in de hersenen en de eetlust stimuleert en stofwisseling vertraagt. De hoeveelheid AgRP in onze hersenen neemt toe naarmate we meer honger krijgen, en neemt af wanneer we iets hebben gegeten.

Twee manieren

De wetenschappers activeerden deze neuronen bij de muizen, om zo te ontdekken hoe deze onze smaak precies beïnvloeden. Hierbij zagen ze dat dit op twee manieren gebeurt. Aan de ene kant beïnvloedde deze neuronen het laterale septum in de hersenen, het deel dat betrokken is bij beloningen. Hierdoor gaat de voorkeur voor zoete smaken omhoog, omdat deze voor onze hersenen als ‘beloning’ voelen. Daarnaast werd de laterale habenula beïnvloed, het deel van de hersenen dat actief wordt bij negatieve ervaringen. Hierdoor worden we minder gevoelig voor vieze smaken, een doorgaans negatieve ervaring.

Vastendieet

Deze resultaten kunnen ook bijdragen aan het feit dat mensen die een vastendieet volgen, aangeven dat ze het makkelijker vinden om gezonde keuzes te maken. Smaken die we normaal vies vinden, vinden we namelijk een stuk lekkerder na een periode van honger. Maar… wel oppassen dat je jezelf niet te veel wil belonen met iets zoets.

Bron | MindBodyGreen
Beeld | iStock

Alles weten over een gezonde en gevarieerde voeding, met 54 lekkere recepten? Je vindt het in de Margriet Lekker Eten special die je hier kunt bestellen.

 

 

Ook interessant