Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Onderzoek: ‘groenten, fruit en voedingsvezels verlagen kans op beroerte’

onderzoek-groenten-fruit-en-voedingsvezels-verlagen-kans-op-beroerte.jpg

Voldoende groente en fruit eten blijkt wéér een extra voordeel te hebben. Een dieet vol met groenten, fruit en voedingsvezels blijkt namelijk de kans op een beroerte te verkleinen met ruim twintig procent. Ook het eten van kaas, yoghurt en andere zuivelproducten beperkt de kans op een herseninfarct door een bloedpropje in de hersenen.  

Het onderzoek dat gepubliceerd werd in The European Heart Journal volgde meer dan vierhonderdduizend mensen voor ruim twaalf jaar.

Vezels eten tegen beroerte

Vezels blijken niet alleen heel goed te zijn voor onze stoelgang, maar onze hersenen blijken ook baat te hebben bij voldoende voedingsvezels. Deze vezels zitten onder andere in groenten, fruit, brood, ontbijtgranen, zaden en aardappelen. Het Voedingscentrum raadt aan om dagelijks zo’n dertig tot veertig gram voedingsvezels te eten, vooral omdat onze darmen daar goed op reageren. Nu blijkt dat elke tien gram vezels die je dagelijks eet, de kans op een beroerte verkleint met 23 procent. Tien gram vezels vind je bijvoorbeeld in tweehonderd gram linzen, of in iets meer dan twee appels.

Lees ook: Waarom mensen die in de stad wonen een grotere kans hebben op een beroerte

Groenten en fruit

Als iemand dagelijks tweehonderd gram fruit of groente eet, verlaagd dat de kans op een beroerte met zo’n dertien procent. Dat laat dus nog eens zien dat het écht belangrijk is om regelmatig wat groens te eten en een appel te pakken als middagsnack. Ook zuivelproducten, zoals melk, kaas en yoghurt, kunnen de kans op een herseninfarct iets verlagen. Die invloed is wel een stuk kleiner dan die van de voedingsvezels en plantaardige producten.

Andere factoren

Hoewel het eten van voldoende voedingsvezels en fruit de kans op een herseninfarct verlagen, is het niet zo dat een dieet met voldoende van deze voedingsstoffen een beroerte helemaal kan voorkomen. Andere factoren, zoals een hoge bloeddruk, te hoog cholesterol, diabetes, en hartaandoeningen maken de kans op een beroerte bijvoorbeeld hoger. Ook genetische aanleg voor hersenaandoeningen en een hogere leeftijd kunnen de kans op een beroerte verhogen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Science Daily, Insider, Hersenstichting
Beeld | iStock

Ook interessant