Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Waarom je als je ziek bent beter een hamburger kunt eten dan een salade

waarom-je-beter-een-hamburger-dan-salade-kunt-eten-als-je-ziek-bent.jpg

Dat een salade over het algemeen een gezondere keuze is dan een stevige hamburger, weten we allemaal. Toch is er één specifiek moment waarop je toch beter voor die vettige burger kunt gaan.

De vraag blijft alleen of je er op dat moment wel zin in hebt.

Eten als je ziek bent

Volgens de Belgische professor Elisabeth de Waele kun je wanneer je ziek bent namelijk beter kiezen voor een vette hap dan voor een salade of een droog beschuitje. Dit heeft alles te maken met de veranderende basisbehoefte als je ziek bent. Normaal gesproken heeft het lichaam zo’n 20 á 25 calorieën per kilo lichaamsgewicht nodig om goed te kunnen functioneren. Wanneer je 70 kilo weegt, moet je dus minimaal tussen de 1400 en 1750 calorieën binnenkrijgen via je voeding. Uiteraard loopt dit aantal op naarmate je een actieve levensstijl hebt.

Brandstof

Ook wanneer je bijvoorbeeld grieperig bent, heeft je lichaam extra brandstof nodig om goed te kunnen herstellen. “Wanneer je ziek bent, stijgt het aantal naar 30 calorieën of 1,3 à 1,5 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht per dag”, legt De Waele uit. Doe je dat niet, dan kun je last krijgen van ondervoeding, wat ervoor zorgt dat je mogelijk nog zieker wordt omdat er zoiets als ‘malnutritie’ ontstaat. “Dit is een vorm van ondervoeding die inhoudt dat we selectief bepaalde voedingsstoffen opnemen en andere links laten liggen. We bouwen tekorten op”, aldus De Waele.

Ondervoeding

“Bij ondervoeding heeft iemand een tekort aan energie of voedingsstoffen. Dat leidt vervolgens tot een lager gewicht en het slechter functioneren van het lichaam.” Daarnaast gaat ziekte vaak gepaard met koorts en ontstekingen, wat zorgt voor een veranderende stofwisseling. “Als je ziek bent, is het daarom belangrijk om anders te eten.”

Hamburger beter dan salade

Ondervoeding zorgt vooral voor een afname van de spiermassa en energie door een tekort aan eiwitten, essentiële vetzuren, vitamines en mineralen. Waarschijnlijk moet je maag er niet aan denken als je ziek bent, maar de kans is groot dat je door die hamburger sneller herstelt. Deze bevat namelijk meer calorieën, vet en eiwitten dan een groentemix. “Het is dus veel moeilijker je behoefte als je ziek bent te vullen met een salade dan met fastfood. Maak het jezelf gemakkelijk en kies tijdens een periode van ziekte voor dingen die je graag eet.”

Lees ook
Grieperig? Dit is waarom je geen eetlust hebt als je ziek bent

Bron | AD
Beeld | iStock

Ook interessant