Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Erythrasma: wat is dit voor huidaandoening en hoe kom je ervan af?

erythrasma-margriet.jpg

Last van rood-bruine verkleuringen op je huid en schilferige plekken? Dan heb je mogelijk te maken met de huidaandoening erythrasma. Maar wat is het precies en hoe kom je hier het snelst weer vanaf?

Je kunt erythrasma zelfs tussen je tenen krijgen; al ziet het er dan wel weer heel anders uit. 

Wat is erythrasma?

Erythrasma is een soort huidaandoening die vooral ontstaat in je huidplooien, bijvoorbeeld in je liezen en onder je oksels. Bij vrouwen kan het ook onder de borsten ontstaan. Je kunt erythrasma herkennen aan een soort huiduitslag met rode tot bruin-rode vlekken met schilferige plekjes. Maar tussen je tenen kun je het juist herkennen aan witte vlekken.

Erythrasma wordt veroorzaakt door een bacteriële infectie en is gelukkig vrij onschuldig. Deze huidaandoening komt vooral voor bij ouderen met overgewicht, diabetes of slechte hygiëne. Maar ook als je last hebt van overmatig zweten kun je sneller last krijgen van erythrasma. Deze infectie is gelukkig niet besmettelijk en kent weinig klachten, maar de plekken kunnen wel jeuken, schilferen en een branderig gevoel opleveren.

Zo ontstaat het 

Erythrasma is dus een bacteriële infectie en komt van een bacterie die iedereen op zijn huid heeft. Dit leidt pas tot huiduitslag wanneer de bacterie zich begint te vermenigvuldigen door omstandigheden als warme vochtige plekken. Vandaar dat erythrasma in huidplooien ontstaat. Ook bij een lagere weerstand ben je eerder vatbaar voor deze huidaandoening. 

Lees ook
Dit is wat je moet weten over de huidaandoening pityriasis versicolor

Hoe kom je van erythrasma af?

De huidaandoening is niet gevaarlijk, maar het gaat helaas niet vanzelf over. Bij klachten zul je dus contact op moeten nemen met de huisarts of dermatoloog. Om van erythrasma af te komen is een antibioticamiddel nodig. Dat kan in de vorm van pillen of een crème worden voorgeschreven. Om de kans op erythrasma te verkleinen is het daarnaast belangrijk om goed voor je eigen hygiëne te zorgen. Dit doe je door je huidplooien dagelijks schoon te maken en de huid grondig te drogen met een schone handdoek. Als je veel last hebt van huidplooien die warm en vochtig worden kun je ook nog talkpoeder aanbrengen om de kans op erythrasma te verkleinen.

Helaas ben je na één keer deze huiduitslag te hebben gehad niet meteen genezen, want de bacterie blijft op de huid leven en kan dus altijd weer tot uitslag leiden. Ook kun je nog langere tijd last houden van verkleuringen. Weet in elk geval dat er iets tegen te doen valt. Een bezoekje aan of belletje met de huisarts, is nooit mis.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Huidhuis, Huidarts
Beeld | iStock

Voice Algemeen

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant