Buikpijn en diarree? Aan déze symptomen herken je de ziekte van Crohn Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Ernstige buikpijn en diarree? Aan déze symptomen herken je de ziekte van Crohn

Elk jaar krijgen zo'n duizend Nederlanders de ziekte van Crohn, een chronische darmontsteking die je hele darmstelsel kan infecteren. De ziekte begint meestal tussen het vijftiende en dertigste levensjaar, en vrouwen krijgen er iets vaker last van dan mannen.

Veel mensen kennen diarree en buikpijn wel als symptomen van deze aandoening, maar de ziekte van Crohn kan voor veel meer nare klachten zorgen.

De ziekte van Crohn

Bij de ziekte van Crohn zitten er ontstekingen (zweren) in je darmen. Meestal zitten de zweren in het laatste gedeelte van de dunne darm of in de dikke darm, maar in principe kunnen ze in het hele spijsverteringskanaal voorkomen. De ziekte van Crohn kan dus eigenlijk voorkomen vanaf de mond tot aan de anus. De ontstekingen kunnen bij deze aandoening zó diep gaan, dat ze alle lagen van je darmwand kunnen aantasten. Op den duur ontstaan er ook littekens, waardoor je darm kan vernauwen.

Samen met colitis ulcerosa valt de ziekte van Crohn onder de noemer IBD: Inflammatory Bowel Diseases, in het Nederlands ook wel ontstekingsachtige darmziekten genoemd. De exacte oorzaak van de ziekte van Crohn is nog niet helemaal bekend, maar specialisten weten wel dat er verschillende factoren zijn die een rol spelen in het ontstaan ervan. Wat in ieder geval duidelijk is, is dat het een auto-immuunziekte is. Dat bekent dat het immuunsysteem bij deze aandoening het lichaamseigen weefsel – in dit geval in het spijsverteringskanaal – aantast. Waarschijnlijk komt dat door een verkeerde reactie op de darmbacteriën, maar hoe het precies zit is onduidelijk.

Symptomen van de ziekte van Crohn

De bekendste symptomen van de ziekte van Crohn zijn buikpijn en diarree. Maar een chronisch ontstoken darm kan veel méér klachten geven dan alleen die twee. Hoe erg deze symptomen zijn, verschilt van persoon tot persoon. Welke klachten iemand heeft, hangt bijvoorbeeld ook af van de locatie en de uitgebreidheid van de ontstekingen. Het verloop van de aandoening is dan ook niet goed te voorspellen. Ook hebben sommige mensen met de darmaandoening af en toe last van klachten, terwijl anderen continue symptomen hebben. Meestal gaat het met ups en downs. Vaak kunnen er bij patiënten ineens symptomen optreden, bijvoorbeeld door stress of voeding maar ook om onbekende redenen. Dit wordt een 'opvlamming' genoemd.

Dit zijn de belangrijkste symptomen van de ziekte van Crohn:

  • Buikpijn
  • Langdurige en aanhoudende diarree, vaak met bloed of slijm / pus erin
  • Extreme vermoeidheid, onder andere door de ontstekingen en doordaat het lichaam voedingsstoffen niet snel opneemt
  • Koorts
  • Afvallen zonder dat dit de bedoeling is
  • Bloedarmoede als gevolg van de wondjes in de darm, waardoor deze voedingsstoffen niet juist opnemen

Bijkomende klachten

De darmontstekingen zorgen niet alleen voor deze problemen, maar kunnen ook in andere delen van het lichaam voor grote gevolgen zorgen. Veel mensen met de ziekte van Crohn hebben naast bovenstaande symptomen tijdens een opvlamming dan ook last van:

  • Pijnlijke gewrichten
  • Aften in de mond
  • Gezwollen en ontstoken ogen
  • Huidaandoeningen, zoals pijnlijke, blauwrode plekken op de onderbenen

Op langere termijn kan de ziekte van Crohn én de behandeling daarvan, ook leiden tot onder andere osteoporose (botontkalking).

Diagnose en behandeling

Als je deze symptomen hebt, is het verstandig om naar de huisarts te gaan. Als hij of zij ook denkt dat je mogelijk de ziekte van Crohn hebt, word je doorverwezen naar een maag-darm-leverarts (MDL-arts). Die kan via een kijkonderzoek in je darmen kijken; in de dikke darm heet dat een coloscopie, in de dunne darm een gastroscopie. Wanneer de ziekte is vastgesteld, krijg je vrijwel direct medicijnen voorgeschreven om de ontstekingen tot rust te brengen. Meestal zijn dat sterke ontstekingsremmers, zoals corticosteroïden (prednisolon) en immunosuppressiva. Zijn de onderstekingen rustiger, dan krijg je medicatie om nieuwe opvlammingen te voorkomen; een onderhoudsbehandeling dus. Dat kan met diverse medicatie zijn, zowel tabletten maar ook bijvoorbeeld een infuus. Krijg je toch weer ergere klachten, dan ga je weer een stap terug in het behandelplan en krijg je de ontstekingsremmers.

Afhankelijk van de ernst, plek en frequentie van de ontstekingen, kunnen aanvullende behandelingen nodig zijn. Soms is een darmoperatie noodzakelijk, bijvoorbeeld als de medicijnen onvoldoende aanslaan of je darmen ernstig zijn vernauwd door de littekens. Je kunt dan tijdelijk of blijvend een stoma krijgen, zodat de darmen ontlast worden. Hoe groot de invloed van de ziekte van Crohn op het leven is, hangt dus van veel factoren af.

Bron | Thuisarts, Crohn en Colitis Ulcerosa Vereniging Nederland, Maag Darm Lever Stichting

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden