null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Erasmus MC zoekt mensen met eczeem die speciale pyjama willen testen

Heb jij eczeem? Dan hebben we mogelijk goed nieuws voor je. Dermatologen van het Erasmus MC in Rotterdam zoeken patiënten voor een studie naar een speciale pyjama die mogelijk helpt tegen eczeem.

En volgens duizenden mensen met eczeem in Nederland, werkt die pyjama wel degelijk. Sterker nog, deze studie is door hen aangevraagd.

Verdriet onder duizenden eczeempatiënten

De pyjama is niet nieuw. Sterker nog, het antibacteriële pak werd al jaren voorgeschreven aan mensen met eczeem, totdat het in 2015 uit het basispakket werd gehaald. Er was namelijk onvoldoende wetenschappelijk bewijs dat de kleding met een prijskaartje van zo'n 600 euro echt werkte, oordeelde het het Zorg Instituut. "Tot groot verdriet van duizenden patiënten én hun dermatologen", zo schrijft het Erasmus MC. "Want aanwijzingen dat de kleding bijdraagt aan vermindering van het leed dat eczeem veroorzaakt, zijn er wel degelijk."

Lees ook:

Last van eczeem? Zo breng je make-up het best aan

Antibacteriële pyjama

Mensen met eczeem hebben een afwijkende samenstelling van bacteriën op hun huid, legt arts-onderzoeker Aviël Ragamin uit. "Patiënten met matig tot ernstig eczeem hebben veel bacteriën van het type Staphylococcus aureus op hun huid, veel meer dan patiënten met mild eczeem of zonder eczeem. Staphylococcus aureus laat stofjes los die het afweersysteem mobiliseren. Daar vlamt het eczeem van op." Antibacteriële verbandkleding, waarin zilver of chitosan verwerkt zit, werkt tegen die bacteriën, waardoor het eczeem misschien minder heftig en vaak opspeelt. "Patiënten hoeven daardoor misschien minder vaak te smeren met hormoonzalven, terwijl hun eczeemklachten onder controle blijven." De pyjama gaat een jaar lang mee en kan ongeveer 150 keer gewassen worden voor het z'n werking verliest.

Meedoen

Heb jij matige tot ernstige eczeem en wil je meedoen aan de studie? 165 mensen van nul tot en met tachtig jaar mogen de dure pyjama testen, die verdeeld worden in drie groepen. De ene groep krijgt de pyjama met zilver erin, de andere groep de pyjama met chitosan en de derde groep is een controlegroep, die kleding zonder antibacteriële werking krijgt. Alleen zo kan echt gecheckt worden of de pyjama daadwerkelijk zin heeft. Als je mee mag doen, wordt van je verwacht dat je:

  • de pyjama elke nacht draagt, tenzij het er echt te warm voor is of als een deelnemend kind bijvoorbeeld een slaapfeestje heeft.
  • vijf keer per jaar naar het ziekenhuis komt om een dermatoloog je eczeem te laten bekijken. Dit is in het Rotterdamse Erasmus MC, UMC Groningen, UMC Utrecht, St. Antonius Ziekenhuis Utrecht of Amsterdam UMC.
  • eveneens vijf keer per jaar een uitgebreide vragenlijst invult
  • elke week een korte vragenlijst invult waarin je onder meer bijhoudt hoe vaak je de kleding draagt.

Je kunt je hier aanmelden.

Bron | Erasmus MC

Beeld | Getty

Faye HeijnisGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden