null Beeld

Er zitten véél meer bacteriën op je handdoek dan je waarschijnlijk denkt

Je gebruikt je badhanddoek alleen na het douchen als je al schoon bent, dus zo vies zal het niet worden toch? Dat denk je misschien, maar dit blijkt niet te kloppen. Zo’n warme, vochtige handdoek is júist een ideale plek voor bacteriën. In één dag kan een bacterie groeien van één naar wel tien miljoen bacteriën op je handdoek.

Hoewel je die badhanddoeken na het lezen van dit artikel misschien wel íets vaker in de wasmachine zal willen stoppen, kunnen die bacteriën gelukkig geen kwaad.

Vochtig en warm

Bacteriën houden van vochtige warme plekken, waar voldoende te eten voor ze is. De badkamer, en dan vooral de badhanddoek die jij gebruikt om je mee af te drogen, is daarom een paradijs voor de minuscule beestjes. “En er zitten ook huidschilfers op je baddoek en dat is voedsel voor de bacteriën”, zegt microbioloog Marcel Zwietering tegen Radar.

Lees ook: 7x zó blijven je handdoeken heerlijk zacht zonder wasverzachter

Darmbacteriën

En in die omgeving kunnen er onder andere E.coli-bacteriën op je handdoek komen, net als salmonella. Bacteriën waar we liever niet mee in aanraking komen, al kunnen ze in dit geval niet écht kwaad. Voor jezelf is de bacterie niet schadelijk, en ook als een ander jouw handdoek zou gebruiken zal het wel meevallen. “Tenzij die persoon jouw baddoek op zou eten en zelfs dan is die meestal niet schadelijk”, zegt Zwietering. Van de bacterie salmonella kun je ook ziek worden, maar die moet je dan ook eerst opeten. Op je huid doen die bacteriën niets, en op je handdoek dus ook niet.

Bacteriën van je huid

Bij het afdrogen komen natuurlijk bacteriën en schimmels van je huid op de handdoek terecht. Denk dan bijvoorbeeld aan huisaandoeningen, zoals: ringworm, zwemmerseczeem en stafylokokken (wat zorgt voor puistjes) Deze kunnen wel van de één op de andere persoon overgedragen worden, en vormen dan ook een risico op je handdoek. Maar jezelf besmetten met iets waarmee je al besmet was, dat maakt natuurlijk niet uit. Ook hier hoef je je volgens Zwieters dus geen zorgen om te maken. Daarnaast is je huid er volgens hem júist voor om de binnenkant van je lichaam te beschermen tegen bacteriën en schimmels, en komen de meeste je huid echt niet door.

Handdoek delen

Er zitten dus heel wat bacteriën op je handdoek, die zich vooral onder ideale omstandigheden ook nog eens heel snel kunnen verspreiden. Maar echt gevaarlijk blijkt dat niet te zijn. Het delen van een handdoek wordt wél afgeraden door de microbioloog, onder andere dus in verband met de huidaandoeningen. Echt vaak denkt hij niet dat verspreiding op die manier voorkomt, maar het zou kunnen. Ziek worden van een handdoek kan wel in situaties met een extreem zwak immuunsysteem, zoals mensen die zware chemokuren ondergaan, aids hebben of net een orgaantransplantatie hebben gehad. Maar als gezond mens hoef je je geen zorgen te maken, zegt Zwietering. Een handdoek kan wel gaan stinken door de groei van bacteriën, en daarom raadt hij aan om na elke drie douchebeurten een schoon exemplaar te gebruiken.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Radar

Beeld | iStock

Ilse van Roekel

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden