Epidemioloog coronavirus Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Expert legt uit

Epidemioloog: laat je ook bij déze milde symptomen testen op het coronavirus

Bij coronaklachten denk je misschien direct aan milde verkoudheidsklachten, hoesten, koorts of het verlies van je smaak- of reukvermogen. Toch blijkt dat de omikronvariant van het coronavirus – die inmiddels dominant is in ons land – vaak andere milde symptomen geeft, waardoor het ook belangrijk is om je bijvoorbeeld bij hoofdpijn of vermoeidheid te testen.

Een epidemioloog legt het uit.

Testen bij milde symptomen van corona

Volgens epidemioloog Alma Tostmann van het Radboud UMC is het verstandig om je ook bij milde symptomen, zoals hoofdpijn en vermoeidheid, te testen op corona. Aan De Volkskrant legt Tostmann uit dat deze klachten vaker voor lijken te komen bij de omikronvariant van het virus en zelfs in de top vijf van symptomen staan. Het verlies van reuk- en smaak – wat bij vorige varianten veel vaker voor kwam – is nu een veel minder voorkomende coronaklacht.

Daarnaast is dit niet de eerste keer dat hoofdpijn en vermoeidheid als symptomen van het coronavirus worden gezien. In februari vorig jaar riepen Britse onderzoekers al op om ook te testen bij deze klachten. Maar nu dit bij de omikronvariant nog vaker voor lijkt te komen, is het al helemaal belangrijk om hier alerter op te zijn.

Kans dat we besmettingen mislopen

Aangezien veel mensen wel vaker last hebben van hoofdpijn of vermoeidheid gaat er nog niet altijd een coronabelletje rinkelen. Volgens Tostmann is het daarom goed om waakzamer te zijn voor deze symptomen en je voor de zekerheid te testen. Zo is de kans kleiner dat we besmettingen mislopen. En aangezien de omikronvariant zich heel snel verspreidt is het nu al helemaal belangrijk dat mensen niet besmet blijven rondlopen zonder het te weten.

Lees ook: De omikronvariant: dit zijn de 5 nieuwe symptomen

Nog niet in het rijtje van het RIVM

Tot nu toe zijn de ‘nieuwe’ coronaklachten hoofdpijn en vermoeidheid nog niet aan het lijstje met de meest voorkomende symptomen van het RIVM toegevoegd. Op de website van het RIVM staan nog steeds verkoudheidsklachten (neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn), hoesten, benauwdheid, verhoging of koorts en plotseling verlies van reuk en/of smaak (zonder neusverstopping) als veel voorkomende coronaklachten beschreven. Volgens de epidemioloog zou de RIVM hoofdpijn en vermoeidheid niet in het lijstje opnemen, omdat ze bang zijn dat de teststraten dan overspoelen. Daarom moet volgens Tostmann worden benadrukt dat het in dit geval gaat om klachten die plotseling ontstaan en waar geen andere verklaring voor lijkt te zijn. Als je bijvoorbeeld slecht geslapen hebt of de hele dag niks hebt gedronken, kan dat ook de aanleiding voor vermoeidheid en hoofdpijn zijn. Vertrouw je het toch niet? Doen dan voor de zekerheid een zelftest.

Volgens een woordvoerder van het RIVM staan deze klachten inderdaad nog niet in de officiële lijst met veel voorkomende klachten. Maar ze staan wel bij het rijtje minder voorkomende klachten. Ook schaart het RIVM deze symptomen onder algemene verkoudheidsklachten, waarbij het verstandig is om je te testen. Dat ze bang zouden zijn dat er te veel mensen naar de teststraten komen, is dus niet de reden. Ook sluit de woordvoerder niet uit dat hoofdpijn en vermoeidheid op den duur toch bij de veel voorkomende klachten komen te staan. Toch zijn daar volgens het RIVM nu nog onvoldoende signalen voor.

Bron | De Volkskrant, RIVM
Beeld | Getty Images

Redactie MargrietGetty Images
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden