null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Enig kind loopt meer risico op obesitas, wijst studie uit

Enig kind zijn heeft een slechte reputatie in de wetenschap. Zo werd jarenlang gedacht dat zij verwender en egoïstischer is dan een kind met broers en zussen. Onzin, weten we nu. Toch heeft het enig kind-zijn wel invloed op de gezondheid van het kind.

Enig kinderen lopen namelijk meer risico op het krijgen van obesitas, blijkt uit een studie van de University of Oklahoma.

Enig kind-beleid

Al eerder was er overtuigend bewijs dat enig kinderen vaker obesitas hebben. Onderzoekers ontdekten dit in China, waar tussen 1980 en 2016 een ‘enig kind-beleid’ gold. Daar ontdekten ze dat van de 20.000 solo kinderen, 36 procent meer kans op overgewicht heeft en 43 procent meer kans loopt, dan kinderen met broers en zussen.

Eetdagboeken

In het huidige onderzoek werden de eetdagboeken van de moeders en de leraren van kinderen geanalyseerd. Hierdoor ontdekten de onderzoekers dat enig kinderen vaker ongezond eten, dan kinderen met broers en zussen. Wat bleek; deze gewoonte kregen ze vaak mee vanuit huis, want niet alleen het kind had vaker obesitas, de moeder ook!

Moeders' BMI

Sterker nog, de BMI van de moeder bleek de belangrijkste reden voor overgewicht bij enig kinderen te zijn. Kinderen met broers of zussen liepen namelijk net zo veel risico op overgewicht, als enig kinderen bij een moeder met obesitas. De vraag die de onderzoekers dus eigenlijk moesten stellen is: hoe kan het dat moeders met maar één kind vaker overgewicht hebben dan moeders met meerdere kinderen?

Beter plannen

Hier bestaan meerdere theorieën over. Hoofdonderzoeker Chelsea L. Kracht suggereert dat moeders met meerdere kinderen maaltijden meer plannen, waardoor er beter over na wordt gedacht. Moeders met maar één kind zijn sneller geneigd iets makkelijks, zoals fastfood, op tafel te zetten.

Onduidelijk

Obesitas-expert Natalie Muth denkt dat het te maken heeft met het feit dat er simpelweg meer eten is met maar één kind in huis. Maar het is ook mogelijk dat er een biologische reden achterzit. Bovendien werd er in dit onderzoek niet gekeken naar de eetgewoontes van de vader: wellicht hebben die ook invloed.

Betere behandeling

De volgende wetenschappelijke stap wordt dus, het verder onderzoeken van de redenen voor het grotere risico op obesitas bij enig kinderen. Wanneer die resultaten bekend zijn, kunnen kinderen met obesitas beter en gerichter worden geholpen.

Bron | CNN, Mindbodygreen.com

Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Quirine BrouwerGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden