Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Buikpijn? 6 signalen dat je misschien endometriose hebt

buikpijn-6-signalen-dat-je-misschien-endometriose-hebt.jpg

Heb je vaak last van buikpijn, vooral tijdens je menstruatie? Dat hoeft niet direct iets ernstigs te zijn. Maar in sommige gevallen is er mogelijk sprake van endometriose.

Bij endometriose ‘zwerven’ stukjes baarmoederslijmvlies in de buikholte die zelfs darmklachten kunnen veroorzaken.

Endometriose

Naar schatting heeft één op de vijf vrouwen in de vruchtbare leeftijd last van deze aandoening. Normaal zit al je baarmoederslijmvlies in je baarmoederholte, maar bij endometriose komen er ook stukjes in de onderbuik terecht die op je eierstokken, eileiders, blaas of darmen terecht kunnen komen. Hoe die deeltjes kunnen ontsnappen, is onduidelijk. De ene vrouw is er gevoeliger voor dan de andere, en veel vrouwen merken niet eens dat ze endometriose hebben. Maar hoe meer baarmoederslijmvlies er in je onderbuik rondzwerft, hoe meer klachten dit kan geven.

Verdwaalde deeltjes in je onderbuik

Het probleem is namelijk dat de ‘verdwaalde’ stukjes weefsel nog gewoon meedoen met het baarmoederslijmvlies dat in je baarmoederholte zit. Als een soort kwantumdeeltjes doen ze precies hetzelfde wat je baarmoederslijmvlies doet: ze worden elke maand dikker, breken na ongeveer vier weken af en gaan vervolgens bloeden. Normaal vloeit dit bloed naar buiten – je bent dan ongesteld – maar het bloed van de verdwaalde deeltjes kan nergens heen. Zo ontstaan er kleine bloedingen in de buikholte die pijn kunnen geven. Soms ontstaan er verklevingen en er kan zelfs littekenweefsel ontstaan, wat weer akelige buikkrampen kan veroorzaken.

Stoelgangproblemen

Wat voor klachten je krijgt, hangt vooral af van de plek waar de deeltjes baarmoederslijmvlies zich bevinden. Het meest voorkomende symptoom van endometriose is (extreme) menstruatiepijn. Maar als de stukjes op de dikke darm terechtkomen, kun je ook problemen met je stoelgang krijgen. Het is dan bijvoorbeeld pijnlijk of moeilijk om naar de wc te gaan, met name tijdens de menstruatie. Je kunt ook last krijgen van diarree of juist van verstopping. De endometriose-deeltjes kunnen zelfs ingroeien in de darm- en blaaswand, wat met allerlei pijnklachten gepaard kan gaan.

Symptomen endometriose

Dit zijn de zes meest voorkomende klachten bij endometriose:

1 – Menstruatiepijn: in de loop van de jaren kan de pijn langzaam erger worden en steeds iets eerder beginnen. Een aantal vrouwen heeft uiteindelijk altijd buikpijn, ook tussen de menstruatieperiodes in.
2 – Darm- en blaasproblemen: denk aan darmkrampen, obstipatie, diarree, pijn bij het plassen of vaker moeten plassen.
3 – Pijn bij het vrijen: endometriose kan in de eierstokken, tussen de endeldarm en de baarmoeder of tussen de blaas en de baarmoeder zitten. Daarbij ontstaat soms pijn diep in de buik of diep in de schede tijdens of vlak na het vrijen.
4 – Onvruchtbaarheid: bij drie op de tien vrouwen die moeilijk zwanger worden, is sprake van endometriose.
5 – Vermoeidheid: opvallend veel vrouwen met endometriose hebben last van (extreme) vermoeidheid.
6 – Lage rugpijn: de pijn in je buikholte kan doorstralen naar je onderrug.

Behandeling niet altijd nodig

Hoe eng het ook klinkt, de zwervende baarmoederslijmdeeltjes zijn gelukkig niet gevaarlijk. Een behandeling is ook lang niet altijd nodig. Als je geen klachten hebt en je gynaecoloog bij toeval kleine plekjes endometriose ontdekt, hoef je niks te doen. Wel kan het verstandig zijn om onder controle te blijven. Je kunt het beste met je gynaecoloog bespreken of dat in jouw situatie nodig is en zo ja, hoe vaak.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Kinderwens

Is er sprake van heftige pijn of wil je graag kinderen? In dit soort gevallen kan endometriose goed worden behandeld met pijnstillers, een (kijk)operatie of een combinatie van beide. Bij een kijkoperatie kunnen kleine stukjes weefsel worden weggebrand. Bij pijnklachten kunnen hormonen, zoals de pil en progesteron, uitkomst bieden. Veel vrouwen hebben minder menstruatiepijn als ze de pil slikken en dit werkt ook bij endometriose. Progesteron onderdrukt de eisprong, waardoor je niet menstrueert. Er zijn zelfs hormonen die de overgang nabootsen. Hierdoor verschrompelen de endometriose-deeltjes en kunnen ze zelfs helemaal verdwijnen. Dit laatste redmiddel wordt echter pas ingezet als verder niks helpt. Dat is meteen het goede nieuws: endometriose gaat in principe niet over, maar na de overgang verdwijnen de klachten meestal vanzelf.

Bron | Catharina Ziekenhuis, Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie, Endometriose Stichting, thuisarts.nl
Beeld | iStock

Ook interessant