Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Waar of niet waar: is endometriose een genetische aandoening?

endometriose-genetisch.jpg

Pijn bij je menstruatie hoort er volgens velen ‘gewoon’ bij, terwijl die pijnlijke kramp ook een symptoom kan zijn van endometriose. Een op de tien vrouwen heeft last van deze chronische aandoening, maar de diagnose wordt niet snel vastgesteld. Er bestaat veel onduidelijkheid over endometriose, bijvoorbeeld ook of deze aandoening genetisch is. We leggen je uit wat je hierover moet weten. 

En hoe weet je of je last hebt van deze aandoening? 

Wat is endometriose? 

Hoewel endometriose vaak wordt weggewuifd als normale menstruatiepijn, is dit echt iets anders. Bij deze chronische aandoening komt het baarmoederslijmvlies buiten de baarmoeder, waardoor er hele pijnlijke kramp kan ontstaan. Dan Martin, wetenschappelijk en medisch directeur van the Endometriosis Foundation of Americ, legt aan PureWow uit dat die krampen zo hevig kunnen zijn dat vrouwen hierdoor hun dagelijkse bezigheden niet kunnen uitvoeren.

Maar er zijn ook vrouwen met deze aandoening die de krampen helemaal niet zo hevig ervaren. Dat komt omdat sommige vrouwen dit (onbewust) onder controle houden. Dat kan bijvoorbeeld zijn doordat de pil de krampen onderdrukt of door het slikken van pijnstillers. 

Is endometriose genetisch bepaald?  

Veel vrouwen die last hebben van endometriose vragen zich af of de aandoening genetisch bepaald is. Volgens Martin is er ongeveer in de helft van de gevallen een verband met genetica. Helemaal zeker is hij daar niet van. Het is namelijk wel duidelijk dat genetica een belangrijke rol spelen bij endometriose, maar er wordt niet standaard een genetische test uitgevoerd bij de gynaecoloog. Dat komt volgens Martin omdat er geen adequate DNA-markers zijn om endometriose te diagnosticeren. 

Lees ook: Déze 10 symptomen moet je volgens een gynaecoloog nooit negeren

Symptomen 

De klachten van endometriose lopen uiteen, maar de meest voorkomende symptomen zijn volgens Martin de volgende:

  • Pijnlijke krampen tijdens de menstruatie (o.a. darm- en blaaskramp)
  • Misselijkheid
  • Zwelling van de buik
  • Vermoeidheid
  • Abnormale vaginale bloedingen
  • Pijn tijdens de seks 

Doordat de bovenstaande symptomen ook vaak bij andere aandoeningen voorkomen, zoals bij een prikkelbare darm en fibromyalgie, is het lastig om de diagnose endometriose meteen vast te stellen. Daarom adviseert Martin om bij de bovenstaande klachten altijd contact op te nemen met de huisarts. 

Bron | Marie Claire, PureWow
Beeld | Getty Images

Margriet Podcast Onder Artikelbeeld

Nieuw op Margriet.nl: ‘Mijn verhaal’ de podcast. In deze indrukwekkende tiendelige podcastserie gaan we in gesprek met vrouwen met een bijzonder verhaal. Gesprekken over verlies, bijzondere liefdes en eindelijk jezelf kunnen zijn. Beluister vanaf 19 mei iedere woensdag een nieuwe aflevering op Margriet.nl/podcast.  

Ook interessant