Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Emilie genas in de woestijn van het chronische vermoeidheidssyndroom

las-cruces.png

Het chronische vermoeidheidssyndroom (CVS) zorgde dat Emilie Beerkens (32) als student bijna alleen maar moe was. Ze moest zelfs stoppen met haar communicatiestudie. Totdat ze onverwachts in de woestijn van New Mexico (USA) terechtkwam. Wat niet mogelijk leek gebeurde toch: Emilie had geen klachten meer.

‘Tijdens mijn studententijd werd ik steeds moeier. En niet zo maar een beetje moe, maar heel erg moe. Elke dag. Een kop thee drinken met een vriendin werd op een gegeven moment al te veel. En op het laatst kon ik geen trap meer op lopen. Ik moest stoppen met mijn studie en noodgedwongen weer thuis gaan wonen. Dat was niet het leven dat ik wilde. De artsen die ik bezocht schetsten geen rooskleurig toekomstbeeld. Ze waren ervan overtuigd dat er geen kans op genezing was en adviseerden me dan ook om me erbij neer te leggen. Dat was het laatste wat ik wilde, maar wat ik ook probeerde, niet veel hielp. Moedeloos werd ik ervan. Na jaren proberen, wachten, hopen en teleurstellingen stond ik op het punt om te accepteren dat ik echt niet meer beter kon worden. Vreselijk vond ik dat, maar ik zag geen andere keus.”

‘Ik werd met open armen ontvangen’

“Gelukkig ontmoette ik toen via via Katelijn Schutte die niet alleen op mij leek, maar ook nog eens genezen was van CVS. Ze vertelde me over Las Cruces, een woestijnstad in New Mexico waar het niet alleen heel heet en droog is, maar waar volgens de lokale overlevering de grond vol energie zit. Veel zieke mensen bezoeken de stad in hoop op genezing. Ik besloot om met haar mee te gaan. Die reis was een bijzondere ervaring. Ik werd er met open armen ontvangen. Wat heel belangrijk voor mij is geweest, is de ontmoeting met de Hopi-medicijnvrouw Jerron, een masseuse en spiritueel coach. Ik had in Nederland inmiddels al de nodige ervaring met alternatieve geneeswijzen en voelde me daarom direct bij haar thuis.”

‘Achteraf gezien is mijn ziekte een van de mooiste gebeurtenissen in mijn leven’

“Het was verre van zweverig, want zo ben ik zelf ook niet. Ik ben nuchter en bekijk de dingen vooral relativerend en met humor. Maar met deze vrouw had ik meteen een klik. Door haar massages, maar ook door van haar te leren over de kracht van meditatie en visualisatie leerde ik naar mijn lichaam luisteren. Echt te luisteren. Vijf jaar lang heb ik heen en weer gependeld tussen Nederland en Las Cruces. Ik voelde me daar heel fijn, niet ziek, en heel belangrijk: ik was minder moe. Na vijf jaar had ik het gevoel dat het goed was, dat ik mijn lichaam goed had leren kennen en durfde ik zelfs te zeggen dat ik beter was. Achteraf gezien is mijn ziekte een van de mooiste gebeurtenissen in mijn leven. Ik heb ontzettend veel over mezelf, mijn lichaam en het leven geleerd. Als je mij toen had gevraagd hoe ik de toekomst zag, had ik nooit kunnen dromen dat ik een eigen praktijk zou hebben, getrouwd was en moeder van een prachtige zoon. En dat is precies hoe mijn leven nu is!”

FullSizeRender kopieOver Emilie Beerkens
Emilie Beerkens (32) is eigenaar van Bear’s Healing Centre. Nadat ze was hersteld van het chronisch vermoeidheidssyndroom besloot ze zich te verdiepen in de kracht van spirituele en holistische geneeswijze en begon ze haar eigen praktijk.

Tekst | Saskia Smith

Ook interessant