Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Emeritus hoogleraar Verslavingszorg: ‘Sigaretten zijn harddrugs’

vrouwroken2.jpg

Wie rookt, of dat ooit heeft gedaan, weet hoe moeilijk het is om ermee te stoppen. Volgens onderzoek van emeritus hoogleraar Verslavingszorg Wim van den Brink is het zelfs moeilijker dan we dachten. Hij vergelijkt sigaretten letterlijk met harddrugs zoals heroïne en cocaïne.

“De kans op een verslaving is heel hoog,” vertelt Van den Brink, die 25 jaar lang hoogleraar Verslavingszorg aan het AMC was, aan EenVandaag. “Rokers komen er ontzettend moeilijk nog vanaf. De lichamelijke gevolgen van het gebruik van tabak zijn bovendien extreem gevaarlijk. In Nederland overlijden per jaar twintigduizend mensen aan de gevolgen van roken.”

‘Roken is geen vrije keuze’

De conclusie van de emeritus hoogleraar wordt door strafrechtadvocate Bénédicte Ficq gebruikt om vier grote sigarettenproducenten alsnog voor de rechter te slepen. Eerder besloot het Openbaar Ministerie af te zien van een strafzaak, omdat mensen er zelf voor kiezen om die verslavende en dodelijke sigaretten op te steken. Maar roken is helemaal geen vrije keuze, stelt Ficq: De verslaving aan tabak is zo heftig en hardnekkig dat ze extreem snel wordt ingenesteld in het brein. Mensen willen wel stoppen, maar bijna niemand lukt dat. En dus is er geen sprake meer van een vrije wil.”

Volgens de advocate, zelf ex-roker, wordt de overheid ‘misleid door een sjoemelindustrie van doodmakers’. “Het is te zot voor woorden dat een product dat elk halfuur een Nederlander treft met de dood, niet vervolgd wordt.”  

Tabaksindustrie alsnog voor de rechter slepen

Via een zogeheten artikel-12-procedure, die vandaag is begonnen, probeert de advocate nu alsnog de tabaksindustrie te vervolgen voor moord en doodslag. Zo’n procedure kan maanden duren. Het initiatief om de tabaksindustrie voor de rechter te slepen, komt van de doodzieke longkankerpatiënte Anne Marie van Veen. Inmiddels doen ruim vijftig gemeenten, gezondheidsorganisaties en artsenverenigingen mee.

Bron | panorama.nl, EenVandaag, metronieuws
Foto | iStock

Ook interessant