null Beeld

‘Elke vrouw van rond de vijftig zou zich moeten laten screenen’

Wie met overgangsklachten bij de huisarts komt, krijgt vaak te horen dat die 'erbij horen'. Maar er is wel degelijk iets aan te doen, weet gynaecologe Pauline Ottervanger. Samen met haar collega Wilma Smit geeft ze nascholing aan huisartsen.

Weten huisartsen zo weinig over de overgang?

Pauline Ottervanger: "Op zich weten ze wel genoeg over de overgang, maar minder over mogelijke behandelingen. Omdat de overgang geen ziekte is maar een natuurlijk proces, zijn de bijbehorende klachten een beetje een ondergeschoven kindje. Veel vrouwen krijgen te horen dat het er gewoon bij hoort en daar moeten ze het dan mee doen. Terwijl er heel veel mogelijk is om klachten te verlichten en zelfs te verhelpen."

Wat kan helpen bij overgangsklachten?

"Er zijn natuurlijke middeltjes die verlichting geven. Hormoontherapie kan klachten zelfs helemaal verhelpen. Sommige huisartsen zeggen letterlijk tegen vrouwen dat ze kanker van hormoontherapie krijgen, maar zij baseren zich op oud onderzoek. Inmiddels weten we dat het risico op borstkanker iets toeneemt na vijf jaar gebruik en veel kleiner is dan gedacht. Vrouwen die uitsluitend oestrogenen gebruiken, lopen pas vanaf zeven jaar een ietwat verhoogd risico. Dat is lang hoor; de meeste vrouwen gebruiken maar twee of drie jaar hormoontherapie. Over hoe lang je een hormoonkuur kunt gebruiken, bestaat trouwens ook veel onduidelijkheid. In de bijsluiter staat nota bene dat je na een half jaar moet stoppen. Daar klopt niks van! Wij hebben heel veel last van die bijsluiters. En dan heb ik het nog niet over de ongenuanceerde berichten in de media. Vrouwen zijn onnodig bang gemaakt."

Heeft het eigenlijk wel zin om naar de huisarts te stappen?

"Absoluut! Sommige klachten kunnen namelijk ook wijzen op schildklierproblemen, of hart- en vaatziekten. Meestal zijn klachten als hartkloppingen en onregelmatige bloedingen overgangsgerelateerd, maar je moet het wel laten checken. Alle vrouwen rond de vijftig zouden zich moeten laten screenen op cholesterol, schildklierfunctie, glucose, vitamine D en bloeddruk. Misschien zou je dit om de paar jaar moeten herhalen."

Wat kun je doen als je arts je verder niet kan of wil helpen?

"Een goede huisarts verwijst je door naar een overgangsconsulente, dat is een verpleegkundige die gespecialiseerd is in overgangsproblematiek. Wij vinden hen geweldig. Je kunt ook naar ze toe zonder verwijzing. Wat je ook doet, blijf vooral niet met je klachten rondlopen! Veel vrouwen zijn geneigd veel aan omgevingsfactoren te wijten. Tussen je veertigste en zestigste levensjaar gebeurt er natuurlijk ontzettend veel. Ouders overlijden, kinderen gaan puberen of verlaten het nest, de pensioenleeftijd nadert; geen wonder dat ik somber of moe ben, denken veel vrouwen. Maar vergis je niet wat er allemaal in je lijf gebeurt! En als jij je rot voelt, blijf je daar toch niet mee lopen? Als vrouwen bij ons komen, gaat er vaak een wereld voor ze open."

Over Pauline Ottervanger

Pauline Ottervanger (links) werkt als gynaecoloog in het HagaZiekenhuis in Den Haag en is gespecialiseerd in de overgang. Samen met haar collega Wilma Smit, gynaecoloog en overgangsspecialist in het Gemini Ziekenhuis in Den Helder, schreef ze twee boeken over de overgang: Menoblues (2009) en Menoproof (2010). Ze geven lezingen aan vrouwen en verzorgen nascholingen in het land gericht op overgang en menopauze. Kijk voor meer informatie op vrouwenwijzer.nl.

undefined

undefined

undefined

undefined

undefined

undefined

Wat is een overgangsconsulente?

Een verpleegkundig overgangsconsulente is een BIG geregistreerde verpleegkundige met een aanvullende opleiding speciaal gericht op de overgang. Consulenten die zijn aangesloten bij de VVOC worden door vrijwel alle zorgverzekeraars geheel of gedeeltelijk vergoed als je aanvullend verzekerd bent. Je kunt zonder verwijzing van de huisarts een afspraak maken.

Bij vrouwengezondheidscentrum Care for Women werken ook overgangsconsulentes.

Lees ook > Waarom je nu al in de overgang kunt zitten (en wat je eraan kunt doen)

Lees ook > Oestrogeentekort, wat zijn de gevolgen?

Tekst | Rianne Marijs

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden