null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Elektronische neus ‘ruikt’ bacterie die maagkanker kan veroorzaken

Gisteren schreven we al over een elektrische neus die kan ‘ruiken’ of mensen met longkanker baat zullen hebben bij immuuntherapie. Maar onderzoekers zijn ook bezig om deze neus in te zetten voor de behandeling van andere soorten kanker.

Door middel van een ademprofiel kan de zogeheten ‘Aeonose’ namelijk ook de bacterie opsporen die maagkanker veroorzaakt.

Helicobacter pylori-bacterie

Maagkanker kan veroorzaakt worden door de veelvoorkomende Helicobacter pylori. Deze bacterie nestelt zich in de maagwand en heeft soms een maagzweer als gevolg. Wanneer de bacterie niet op tijd wordt ontdekt kan maagkanker ontstaan. In Nederland is ruim vijftien procent van ons drager van de bacterie. Omdat de besmetting bij de meeste mensen geen klachten veroorzaakt, is meestal niet duidelijk wie de bacterie wel of niet bij zich draagt. Alleen testen geeft zekerheid.

Huidige technieken

De bacterie wordt nu meestal opgespoord via een bloed- of ontlastingsanalyse. Het nadeel van een bloedonderzoek is dat deze de bacterie pas aantoont wanneer het zich al een tijdje in het lichaam bevindt. Onderzoek van de ontlasting geeft eerder duidelijkheid, maar is daarentegen weer heel bewerkelijk. Bij een serieuze verdenking op besmetting is de maagkijker (gastroscopie) ook nog een optie. Daarbij wordt een hapje uit de maagwand genomen, wat voor de patiënt erg onprettig kan zijn.

Uitlaatklep

Een nieuwe methode moet al deze problemen ondervangen. Dat de Aeonose de bacterie via de adem opspoort is volgens maagdarmlever-arts Peter Siersema van het Radboudmc niet zo gek. “Er ontsnapt altijd wel gas uit de maag, bijvoorbeeld wanneer je een boer laat. Daarnaast komen allerlei bloedgassen vrij in de longen. Dat zijn gassen die overal in het lichaam door het bloed worden opgepikt en in de longen weer vrijkomen. In dat opzicht vormt de adem een soort uitlaatklep van de toestand van ons lichaam.”

Meer onderzoek

Het duurt nog even voor de Aeonose daadwerkelijk in gebruik wordt genomen. Op dit moment zijn onderzoekers bezig met het maken van de juiste geurprofielen die kunnen wijzen op aanwezigheid van de bacterie. “Waar het op aankomt,” zegt André Elands, directeur van het bedrijf eNose dat de electrische neuzen maakt, “is het onderscheiden van ademprofielen van mensen mét en zónder H.pylori in hun maag. Op dit moment hebben we ongeveer 30.000 ademprofielen afgenomen voor diverse aandoeningen. Specifiek voor de analyse van H.pylori zitten we al boven de 500. In dit project zullen we het ademprofiel van 2000 mensen analyseren voor een betrouwbare test in de kliniek.”

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | RadboudUMC

Beeld | iStock

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden