Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Er is een eiwit ontdekt dat sporten misschien overbodig maakt

gezondheidsvoordelen-van-sporten.jpg

Heb je een hekel aan ongeveer alle vormen van sport? Dan is er mogelijk goed nieuws. Amerikaanse onderzoekers hebben namelijk ontdekt dat de toename van een bepaald eiwit, dat van nature in het lichaam voorkomt, de gezondheidsvoordelen van sporten kan nabootsen.

Zeg maar dág tegen je sportschoolabonnement!

Onderzoek bij sportende vliegen

Wetenschappers van de Wayne State University in Detroit deden onderzoek naar het eiwit sestrin. Uit eerder onderzoek was gebleken dat dit eiwit zich in de spieren ophoopt na een zware lichamelijke inspanning. Om de schijnbare link tussen dit eiwit en lichaamsbeweging verder te onderzoeken, besloten ze daarom over te gaan tot een experiment bij vliegen.

Deze beestjes hebben de natuurlijke aanleg hebben om omhoog te kruipen wanneer ze zitten opgesloten in een buis. Daarom creëerden de onderzoekers een speciaal trainingsprogramma waardoor ze meer gingen bewegen. Door de veelvuldige training, maakten de vliegen meer van het eiwit sestrin aan. Na drie weken vergeleken de onderzoekers de getrainde vliegen met een testgroep normale vliegen.

Magisch eiwit

Uit de resultaten bleek opvallend genoeg dat de getrainde vliegen een verbeterde vliegcapaciteit hadden. De insecten hielden het langer vol én vlogen beter dan de controlegroep. En ze maakten dus ook meer van het eiwit sestrin aan. Toen de wetenschappers dat eiwit vervolgens inbrachten bij de niet-getrainde vliegen, bleken de beestjes eenzelfde resultaat te boeken als de getrainde groep.

Lees ook
Dit zou de reden kunnen zijn waarom je zo’n hekel hebt aan sporten

De wetenschappers besloten daarna eenzelfde onderzoek te doen bij muizen. Ook uit deze resultaten bleek dat de muizen met een hoog sestrin-gehalte een verbeterd uithoudingsvermogen, betere ademhaling en vetverbranding hadden.

Supplement dat even effectief is als sporten

Aan deze bevindingen, hebben wetenschappers best veel. Zo kunnen ze in de toekomst spierafbraak door veroudering of blessures te bestrijden. Ook kan dit een eerste stap zijn in de richting van een supplement die sporten minder noodzakelijk maakt. Maar zover is het nog lang niet. Er moet eerst nog meer onderzoek worden gedaan naar de uitwerking van sestrin, ook op het menselijk lichaam.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.   

Bron | Science Daily
Beeld | iStock

Ook interessant