Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Eindelijk weer sporten

131009-lennaerd-zka-preview.jpg

Soms heb je voor je gezondheid en de juiste zorg nét wat meer -aandacht, informatie of hulp nodig. Lennaerd Walraven (32) vertelt hoe zijn persoonlijke zorgbemiddelaar hem van zijn benauwdheid afhielp.

131009-Lennaerd-ZKA-artikelSteeds benauwder

“Vanaf mijn achttiende heb ik het non-stop benauwd gehad. Ik brak in die periode twee keer m’n neus tijdens een voetbalwedstrijd, maar ik dacht dat het wel meeviel: een kneuzing, hooguit. Ik liet er daarom niets aan doen, met als gevolg dat mijn neus in de jaren daarna langzaam dichtgroeide met kraakbeen. Ik kreeg het steeds benauwder, had het hele jaar door last van verkoudheid en was elke avond gesloopt van vermoeidheid. De eerste jaren hielp neusspray nog wel een beetje, maar de klachten bleven verergeren.

Negen maanden wachten, dat trek ik echt niet.

Vooral ’s ochtends in een volle trein op weg naar mijn werk dacht ik vaak dat ik zou stikken. Ik was op een gegeven moment echt bang om de trein in te stappen. Het keerpunt kwam toen ik op een ochtend weer stond te tollen op mijn benen op het perron. De maat was vol!

Mijn huisarts vertelde echter dat hij weinig kon doen: hij gaf me pillen en een verwijzing naar een psycholoog voor mijn paniekaanvallen. Voor mij was dat niet genoeg. Ik wilde geopereerd worden, het liefst zo snel mogelijk. Maar in het ziekenhuis was er pas over negen maanden plek. Ik zei tegen mijn vriendin: ‘Dat trek ik echt niet. Dan word ik gek!’

Ik heb mijn persoonlijke zorgbemiddelaar Lia Elshout gebeld en haar mijn situatie uitgelegd. Zij ondernam gelijk actie: ik kon kiezen uit drie ziekenhuizen waar ik wel snel terechtkon.

Mijn keuze viel op een ziekenhuis in Amsterdam waar een van de beste artsen op dit gebied werkzaam is. Ik kon er binnen een maand worden geholpen en voel me sindsdien weer helemaal fit. Ik kan weer sporten, heb heel veel energie en voel me super.

Er is een wereld voor me opengegaan. En dat allemaal dankzij Lia.”

Wil je informatie over zorgverleners of een second opinion aanvragen? Met deze en andere zorgvragen kun je terecht bij de zorgbemiddelaar, ook als het gaat om een familielid. Voor meer informatie: www.zilverenkruis.nl/zorgbemiddelaar.

 

Ook interessant