Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Eindelijk een medicijn tegen verkoudheid?

vrouw-neusspray.jpg

Tot nu toe was er geen vaccin voorhanden om verkoudheid te voorkomen. Maar nu denkt een team van onderzoekers in Londen dé remedie tegen verkoudheid te hebben gevonden, bericht Daily Mail. De oplossing voor verkoudheid is… een vaccin in de vorm van een neusspray!

Onderzoekers testten het vaccin op muizen en ratten. En inderdaad: deze bleek effectief te zijn om verkoudheid te voorkomen. En ook nadat de vloeistof in de neus van een jongeman was gespoten, konden de onderzoekers maar tot één conclusie komen: ze hadden een potentieel vaccin tegen verkoudheid in handen. In neussprayvorm!

200 virussen

Een remedie tegen verkoudheid is al lang één van de heilige gralen van de geneeskunde. Dit komt mede doordat er niet één virus is dat verkoudheid kan veroorzaken, het zijn er maar liefst zo’n tweehonderd. De meeste verkoudheden worden veroorzaakt door het rhinovirus, coronavirus en respiratoir syncytieel virus (RSV). Samen zijn deze drie virussen verantwoordelijk voor tachtig procent van de verkoudheden.

“Dat maakt het erg moeilijk om een vaccin te vinden tegen álle virussen, of een behandeling te vinden die werkt,” zegt Peter Openshaw, professor in de experimentele geneeskunde aan het Imperial College in Londen. Openshaw heeft de afgelopen dertig jaar besteed aan onderzoek naar verkoudheid en griep. “Maar ik denk dat we aan de vooravond staan van de oplossing,” meldt de professor.

Vaccin geproduceerd door Nederlands bedrijf

De Britse onderzoekers hebben op 36 vrijwilligers het vaccin getest. Het vaccin, dat de naam SynGEM draagt, is geproduceerd door een Nederlands biotechnologiebedrijf. De onderzoekers wachten om te zien of de vrijwilligers antistoffen produceren, immuuncellen die het verkoudheidsvirus doden wanneer dit het lichaam binnenkomt. Dit is dan het teken dat het vaccin ook echt werkt. Het is een zenuwslopende tijd voor het team dat vele jaren bezig is geweest om tot dit punt te komen.

Beschikbaar

Indien de eerste tests bewijzen dat het vaccin de productie van antilichamen stimuleert, dan gaan de onderzoekers begin volgend jaar de vrijwilligers vaccineren en vervolgens injecteren met RSV. Als dat lukt, kan het vaccin in ongeveer vijf jaar tijd beschikbaar zijn.

Bron: Daily Mail

Bekijk hieronder een video van een panda met een verkoudheid.

Lees ook:

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op Margriet.nl/nieuwsbrief

Ook interessant