Margriet logo
Eindelijk goed geslapen en toch moe? Een slaapexpert legt uit hoe het komt Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

PREMIUM

Eindelijk goed geslapen en toch moe? Een slaapexpert legt uit hoe dit komt

Heb je eindelijk een keer goed geslapen, voelt het alsof je door een vrachtwagen bent overreden. En heb je eindelijk vakantie, word je ziek! Hoe kan het toch dat het lijkt alsof het juist sléchter met ons gaat als we ontspannen? Slaapexpert Alies Coster vertelt wat moe zijn en goed slapen met elkaar te maken hebben.

In de ideale wereld slapen we acht uur per nacht, eten we voldoende voedzaam voedsel en ervaren we een gezonde mate van stress. Soms loopt het leven echter net even anders . Je tikt met moeite zes uur slaap per nacht aan, eet te veel (of juist te weinig) en ervaart meer werkdruk dan goed voor je is.

Het positieve nieuws is dat ons lichaam heel wat kan verdragen. Het is erop gebouwd om te overleven en ons te beschermen. Zo vallen we niet direct om bij een beetje stress en kunnen we ook best functioneren als we een nachtje wat korter slapen.

Maar... Te lang met tekorten leven is niet goed. Slaaptekort maakt je moe en te veel stress put je uit. Een manier om de tekorten in te halen, is door ze bij te vullen. Zo kan een gestrest persoon het best proberen te zorgen voor ontspanning en een vermoeid persoon het best gaan bijslapen.

Tekorten aanvullen

Hoewel het fijn kan zijn (en gezond is) om de tekorten aan te vullen, lijkt het soms alsof we het juist moeilijk krijgen als we dat doen. Een gestrest persoon voelt zich ineens somber, iemand die al een tijdje slechte nachten heeft voelt zich juist moe als ze een nacht goed heeft geslapen en als je dan eindelijk vakantie hebt na een drukke periode… word je ziek! Hoe kan dat en wat kun je ertegen doen?

Adrenaline

Als we onszelf in de zogeheten deprivatiestand zetten, maken we adrenaline aan. Dit helpt ons te overleven. Ook ‘helpt’ het om niet te ‘voelen’. Door de adrenaline merken we niet op dat we moe of gestrest zijn of eten nodig hebben. We putten dan uit onze reserves, maar hebben dat niet door. Pas als ons lichaam weer de ‘veiligheid’ ervaart van ontspanning, voedsel of slaap, begint het te ‘voelen’. De adrenaline is eraf en dan is er ruimte voor vermoeidheid of ziekte.

Dat betekent niet dat bijslapen of vakantie nemen niet goed is. Het betekent gewoon dat je te lang op je reserves hebt geleefd. Je kunt er dan op dat moment ook niet zo veel aan doen, behalve goed voor jezelf zorgen en het een les laten zijn voor de volgende keer. Schrik dus ook niet van de moeheid, lusteloosheid, het ziek worden of enorme trek als je na een (in)spannende periode ontspant. Het is een teken van het lichaam dat het weer op adem aan het komen is.

Alies CosterGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden