null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Eindelijk bewijs: je kunt écht grijs worden van stress (en dit is waarom) 

Er bestaan al een lange tijd vermoedens dat je door een grote hoeveelheid stress, sneller grijs wordt. Maar hoewel verschillende wetenschappers zich al met dit onderwerp hebben bemoeid, werd er nooit een echt bewijs voor gevonden. Tot nu!

Amerikaanse wetenschappers hebben ook nog eens ontdekt waaróm je door stress snel grijs kunt worden.

In één nacht grijs

De gedachte dat je sneller grijs kunt worden door stress is al eeuwenoud. Zo werd ooit gezegd dat de Franse koningin Marie Antoinette in één nacht volledig grijs is geworden nadat ze veroordeeld werd tot de doodstraf. Diverse wetenschappers hielden zich met het onderwerp bezig. Lange tijd werd gedacht dat het stresshormoon cortisol iets te maken zou hebben met de grijskleuring, maar een sluitend bewijs hiervoor kon niet worden gevonden. Maar nu blijkt dat niet cortisol, maar een ander stresshormoon ervoor zorgt dat je haar sneller grijs wordt.

Funest voor je haarkleur

Wetenschappers van de Harvard Universiteit deden een proef onder een groepje zwarte muizen. De beestjes werden in een stressvolle situatie gebracht en kregen steeds een korte pijnprikkel. Na vier weken, waren de zwarte muizen helemaal grijs geworden. Uit het vervolgonderzoek bleek dat de verkleuring werd veroorzaakt door het natuurlijke instinct. Wanneer we stress hebben, wordt namelijk de vecht-of-vluchtreactie geactiveerd. Dit zorgt voor een reactie in het sympathische zenuwstelsel. In tijden van stress, produceerden de zenuwen van de muisjes in dit stelsel heel veel van het hormoon noradrenaline. En die stof blijkt funest voor onze haarkleur.

Lees meer

Last van haarverlies? Dat kan komen door deze hormonen

Grijs door hormonen bij stress

De kleur in je haar wordt bepaald door pigment in je haarvaten. Elke keer als er een nieuwe haar groeit, maken stamcellen in de haarvaten pigment aan die ervoor zorgen dat je haar zwart, rood, bruin of blond kleurt. Een grote hoeveelheid noradrenaline zorgt ervoor dat er in één keer heel veel stamcellen worden aangemaakt die pigment kunnen aanmaken. En daar zit nou net het probleem.

De voorraad stamcellen die dit kan doen is namelijk maar beperkt. "Binnen enkele dagen was het reservoir van stamcellen van de muizen helemaal leeg getrokken", zegt hoofdonderzoeker Ya-Chieh Hsu van het Harvard Stem Cell Institute. "En als die cellen eenmaal weg zijn, kun je geen pigment meer aanmaken." Het gevolg: door gebrek aan pigment kleurde het haar van de beestjes in rap tempo grijs.

Ouderdom

Naast stress, blijft ouderdom natuurlijk de voornaamste reden van grijs wordend haar. "Het aantal stamcellen neemt ook af wanneer we ouder worden", legt onderzoeker Hsu uit. "Een interessante hypothese zou kunnen zijn dat stress het ouder worden versnelt. Hoewel we nog niet weten of dit waar is, willen we graag weten wat het verband is."

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Scientias, New York Times, Nature

Beeld| iStock

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden