null Beeld

Eigen risico, hoe zit dat nou?

- In samenwerking met VGZ -

Zo tegen het einde van het jaar is het weer tijd om de zorgverzekering te vergelijken. De hoogte van het verplichte eigen risico wordt door de overheid vastgesteld en is voor iedereen vanaf 18 jaar gelijk. Voor 2016 is het eigen risico vastgesteld op € 385,-.

Wat is het eigen risico?

Het eigen risico geldt voor bijna alle zorg die in je basisverzekering zit. Zoals voor een bezoek aan de medisch specialist in het ziekenhuis, medicijnen en spoedeisende hulp. De eerste kosten die je voor deze zorg maakt, vallen onder het eigen risico. Als je weinig zorgkosten verwacht, is het misschien een optie om tevens een vrijwillig eigen risico te nemen. De maandpremie wordt dan lager.

Gespreid betalen van het verplicht eigen risico

Weet je nu al dat de kans groot is dat je volgend jaar je eigen risico opgebruikt? Vanaf 2016 is het bij VGZ mogelijk om het verplicht eigen risico in tien termijnen te betalen. Kies je hiervoor? Dan betaal je van april 2016 tot en met januari 2017 een bedrag van € 38,50 per persoon per maand. Ook als je nog geen zorgkosten hebt gemaakt.

Welke zorg valt niet onder het eigen risico?

  • behandelingen door je huisarts
  • zorg vanuit je aanvullende verzekering
  • zorg voor kinderen tot achttien jaar
  • verloskundige zorg en kraamzorg
  • nacontroles van een nier of leverdonor
  • vervoer van een donor
  • ketenzorg
  • drinkvoeding (voorkeursproduct)
  • hulpmiddelen in bruikleen

Voorkeursgeneesmiddelen

Voorkeursgeneesmiddelen vallen bij VGZ niet onder het verplicht en vrijwillig eigen risico. Vaak maken meerdere fabrikanten een medicijn met dezelfde werkzame stof en dezelfde werking. Deze middelen verschillen in prijs, maar niet in kwaliteit. Wij vergoeden het goedkoopste medicijn:

het voorkeursgeneesmiddel. Het gaat om hetzelfde geneesmiddel dat hetzelfde werkt. En je betaalt ook nog eens geen eigen risico.

Heb je belangstelling om je verplicht eigen risico in tien termijnen te betalen? Kijk dan op www.vgz.nl/risico.

Redactie Margriet
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden