Margriet logo
Eigen risico en eigen bijdrage, wat is eigenlijk het verschil? Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Eigen risico en eigen bijdrage, wat is eigenlijk het verschil?

Het eigen risico en de eigen bijdrage, je hoort deze termen vast vaak voorbijkomen. De Consumentenbond deed onderzoek naar de kennis van mensen over hun zorgverzekering. En wat blijkt: Ruim 11.000 van de ondervraagden weet niet dat er een verschil is tussen het eigen risico en de eigen bijdrage.

Wij leggen je uit wat de verschillen zijn tussen het eigen risico en de eigen bijdrage.

Het eigen risico

Elke Nederlander betaalt vanaf zijn achttiende verplicht 385 euro aan eigen risico. Het eigen risico betaal je wanneer je gebruikmaakt van zorg uit een basispakket. Wanneer je zorg nodig hebt die onder het eigen risico valt betaal je de eerste 385 euro zelf en daarna gaat je zorgverzekeraar deze zorg betalen. Een aantal voorbeelden van zorg waarvoor je eigen risico betaalt zijn bijvoorbeeld, het laten maken van een röntgenfoto, een bezoek aan een medisch specialist in het ziekenhuis, vervoer met de ambulance, bloedonderzoek en geestelijke gezondheidszorg. Maar er zijn ook een aantal voorbeelden van zorg die niet binnen het eigen risico vallen. Denk bijvoorbeeld aan een bezoek aan de huisarts of de huisartsenpost en zorg van de verloskundige en kraamzorg.

Een voorbeeld van het eigen risico: wanneer je je been breekt betaal je 2000 euro aan ziekenhuiskosten. De eerste 385 euro betaal je zelf, dat is je eigen risico. Je zorgverzekeraar betaalt de rest van het bedrag. Dat is dan 1615 euro (2000 euro min 385 euro).

Lees ook:

Zoveel ga jij volgend jaar meer betalen voor je zorgverzekering

De eigen bijdrage

Het eigen risico betaalt dus iedereen, maar wat is dan het verschil met de eigen bijdrage? De eigen bijdrage is het deel van de rekening die je altijd zelf moet betalen. In 2022 is dat bijvoorbeeld 25 procent van de kosten voor een hoortoestel. Het maakt hierbij niet uit of je je eigen risico al hebt opgemaakt. De eigen bijdrage betaal je voor verschillende soorten zorg, zoals een kunstgebit, hoortoestellen, contactlenzen, brillenglazen en bij bepaalde medicijnen.

Hoe vaak je de eigen bijdrage moet betalen, hangt af van het hulpmiddel. Bij sommige hulpmiddelen, zoals een bril, betaal je één keer per jaar een eigen bijdrage. Maar bij sommige hulpmiddelen, betaal je alleen op het moment dat je de zorg of het product gebruikt. Om het makkelijk te maken heeft de overheid een handig schema gemaakt met de hoogte van de eigen bijdrage in 2022.

Eigen bijdrage én eigen risico

Het kan ook voorkomen dat je zorg krijgt waarvoor je naast het eigen risico óók nog een eigen bijdrage moet betalen. Daar zijn een aantal regels voor: je betaalt altijd als eerste de eigen bijdrage, het bedrag dat je overhoudt valt dan onder het verplichte eigen risico. Het bedrag dat daarna overblijft valt onder het vrijwillige eigen risico (maar alleen als je dat hebt). Het bedrag dat dan overblijft wordt betaalt door de zorgverzekeraar.

Een voorbeeld: stel je hebt een kunstgebit nodig. Het totaalbedrag van het kunstgebit is bijvoorbeeld 1200 euro. Het is vastgesteld dat je 25 procent van het bedrag betaalt (25 procent van 1200 euro is 300 euro). Er blijft 900 euro over en daarvan betaal je eerst het eigen risico van 385 euro. Het bedrag dat overblijft wordt betaald door je zorgverzekeraar.

Bron | Rijksoverheid.nl, Nationalezorggids.nl
Beeld | Getty Images

Maike AbmaGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden