Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Eierstokkanker: deze 7 symptomen kunnen je waarschuwen

eierstokkanker-symptomen.jpg

Eierstokkanker is een sluipmoordenaar. De ziekte geeft in het begin niet tot nauwelijks klachten, waardoor hij meestal pas wordt ontdekt als er al uitzaaiingen zijn. Deze signalen kunnen je waarschuwen.

Per jaar krijgen in Nederland ongeveer 1.200 vrouwen te horen dat zij eierstokkanker hebben. Het kan op elke leeftijd ontstaan, maar vooral vrouwen tussen de 50 en 70 jaar krijgen er mee te maken.

Symptomen eierstokkanker

Eierstokkanker geeft in het begin niet tot nauwelijks klachten. Dat komt omdat de eierstokken min of meer vrij in de buikholte liggen. Klachten zijn in het algemeen vrij vaag en kunnen volgens Thuisarts.nl zijn:

  • vage buikpijn of pijn in het bekken
  • een vol gevoel
  • een opgeblazen buik
  • verstopping
  • een verandering in de vorm van de ontlasting (als een potlood), maar zonder verstopping
  • vermoeidheid
  • gewichtsverlies

Diagnose

Bij deze klachten zal je huisarts een lichamelijk onderzoek doen. De kans is groot dat hij of zij je eerst verwijst naar een maag-lever-darm-arts. Eierstokkanker geeft namelijk ongeveer dezelfde klachten als darmkanker, en deze vorm van kanker komt veel vaker voor dan eierstokkanker. Heb je geen darmaandoening en blijf je klachten houden? Ga dan terug naar je huisarts. Als deze eierstokkanker vermoedt, krijg je een verwijzing naar een gynaecoloog voor verder onderzoek.

Behandeling eierstokkanker 

Bij eierstokkanker moeten je eierstokken, eileiders en meestal ook de baarmoeder operatief worden verwijderd (soms kunnen de baarmoeder en één eierstok blijven zitten, bijvoorbeeld als je nog kinderen wilt). Als de ziekte al in een vergevorderd stadium zit, haalt de chirurg ook alle zichtbare tumoren uit je buik weg. Na de operatie is dan vaak chemotherapie nodig. Helaas komt de ziekte later vaak weer terug en bij uitzaaiingen is genezing niet altijd mogelijk.

Kans op genezing

De kans op genezing wordt meestal uitgedrukt in het aantal patiënten dat vijf jaar na de behandeling nog in leven is. Bij eierstokkanker is dat ongeveer 35 procent van de patiënten. Hoe eerder de ziekte wordt ontdekt, hoe groter de kans op genezing. Maar omdat de ziekte in het beginstadium dus weinig klachten geeft, wordt hij meestal pas in een vergevorderd stadium ontdekt.

Oorzaak eierstokkanker

De oorzaak van eierstokkanker is niet duidelijk. Elke vrouw kan het krijgen, al komt het vooral voor tussen de 50 en 70 jaar. Uit cijfers blijkt dat eierstokkanker vaker voorkomt bij vrouwen zonder kinderen en bij vrouwen met weinig kinderen. Door een groot aantal zwangerschappen lijkt de kans op eierstokkanker dus kleiner te worden. Ook het gebruik van de pil verlaagt het risico op eierstokkanker. Het voorkómen van een eisprong lijkt dus een beschermende werking te hebben. Bij ongeveer vijf tot tien procent van de mensen is erfelijkheid de oorzaak van eierstokkanker.

Bron | UMC Utrecht, Thuisarts.nl 
Foto | iStock

De best gelezen artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Ook interessant