Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Dít zijn de (positieve!) effecten op je lichaam als je bloed gaat doneren

bloed-doneren.jpg

Ruim 350.000 Nederlanders komen één of een paar keer per jaar naar een bloedbank om een halve liter bloed of juist bloedplasma te doneren. Maar hoe gaat bloed doneren eigenlijk precies, en wat zijn de gevolgen voor je lichaam?

We zetten de belangrijkste informatie op een rij.

Tekort aan bloed in ziekenhuizen

Er dreigt momenteel een tekort aan bloed in ziekenhuizen. Dit komt vooral omdat er extra operaties worden uitgevoerd om de wachtlijsten en uitgestelde zorg als gevolg van de coronapandemie weg te werken. Bloedbank Sanquin roept bloeddonoren daarom op om extra bloed af te staan, maar ook om mensen die nog geen bloeddonor zijn zich aan te melden. Maar wat doet bloed doneren eigenlijk met je lichaam? En kan iedereen zomaar bloeddonor worden?

Voorwaarden van bloed doneren

Niet iedereen mag zomaar bloed doneren, daarvoor moet je wel aan een aantal regels voldoen. Dat is niet alleen belangrijk voor de persoon die uiteindelijk het bloed zal krijgen, maar ook voor je eigen gezondheid. Vrouwen mogen maximaal drie keer per jaar bloed doneren, mannen mogen dat jaarlijks vijf keer doen. Als je bloeddonor wilt worden moet je gezond zijn, meer dan vijftig kilo wegen en tussen de 18 en 65 jaar oud zijn. Doneren mag – mits je gezond bent – tot 79 jaar oud, maar aanmelden kan maar tot 65-jarige leeftijd. Als je je opgeeft als donor wordt bij een eerste afspraak je gezondheid doorgenomen door een arts, die ook bloed afneemt. Dat bloed wordt gecontroleerd op diverse ziekten die overdraagbaar zijn via bloed, bijvoorbeeld HIV en hepatitis B. 

Ook wordt er gekeken naar medicijngebruik en drugsgebruik, net als naar tatoeages en piercings (in verband met infecties). Een man die seks gehad heeft met een andere man, moet vier maanden wachten tot hij mag doneren. Dit in verband met de verhoogde kans op bepaalde overdraagbare aandoeningen, zoals hepatitis C en syfilis. Vanaf 1 september 2021 verandert deze regel, en mogen mannen met een vaste partner van hetzelfde geslacht wel direct bloed doneren.

Hemoglobinegehalte meten

Voor elke donatie wordt het hemoglobinegehalte (Hb) in je bloed nog eens gemeten. Dit nummer geeft aan of er voldoende aanmaak en vulling is van de rode bloedcellen, en of er dus voldoende zuurstof in je bloed zit. Bij een te laag Hb zou je klachten kunnen krijgen na donatie, dus mag je dan helaas niet doneren. Om bloed te mogen geven, moet de Hb-waarde bij een man minstens 8,4 millimolen zijn en voor een vrouw moet dit minstens 7,8 millimolen per liter zijn. 

Lees ook:
Dit weten veel mensen niet over het doneren van bloed

Flauwvallen na doneren

Voor je bloed geeft, wordt er dus altijd eerst gekeken of je op dat moment wel gezond bent. Dan is het niet schadelijk om een halve liter bloed te verliezen: na een paar weken zijn alle cellen in je bloed weer aangevuld tot het normale niveau. Maar dat betekent niet dat je er niks van merkt. Het meest gerapporteerde symptoom na een bloeddonatie is vermoeidheid, en op de tweede plaats staat duizeligheid. “Een halve liter is toch circa tien procent van het bloed wat je hebt in je lichaam”, vertelt Marianne Geleijnse, expert op het gebied van bloeddruk en hart- en vaatziekten bij de Wageningen Universiteit, tegen NU.nl. Na zo’n donatie gaat er iets minder bloed naar je hersenen toe, en dus ook minder zuurstof, waardoor je die symptomen kunt krijgen.

Toch komt flauwvallen niet heel vaak voor: zo’n 4500 mensen vallen per jaar flauw tijdens een donatie. En meestal zijn er dan andere, bijkomende redenen. Denk dan bijvoorbeeld aan spanning, iemand die te snel opstaat of iemand die niet voldoende gegeten of gedronken heeft.

Hart- en vaatziekten

Als je gezond bent, zitten er dus eigenlijk geen nadelen aan de donatie. Het grootste voordeel van bloed doneren is natuurlijk dat je kunt helpen bij het redden van mensenlevens, maar zijn er ook nog andere voordelen voor jou als donor? Geleijnse deed daar in 2007 onderzoek naar. Daaruit bleek dat het lagere ijzerpijl een gunstig effect zou kunnen hebben als het komt tot hart- en vaatziekten. “Donoren die twee keer per jaar doneren of in totaal meer dan 49 keer in hun leven bloed hadden gedoneerd, leken wat minder gevoelig voor aderverkalking“, zegt Geleijnse. Echt overtuigend is het bewijs nog niet, maar het zou een verband kunnen zijn.

Wat wél een zeker voordeel is volgens de expert, is dat je bij elke donatie een gratis gezondheidscheck krijgt, waardoor je op de hoogte bent van je eigen bloedwaarden. Plus: door bloed te doneren verbrand je al snel zo’n 650 calorieën extra in 24 uur, dus dat is mooi meegenomen.

Aanmelden als bloeddonor

Wil jij je aanmelden als bloeddonor? Dat kan bijvoorbeeld hier.

Bron | Sanquin, AD, NU, HLN,
Beeld | Getty

Ook interessant