Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Coronavirus Gezondheid

Wat is het effect van winterweer op het coronavirus?

dit-is-het-effect-van-winterweer-op-het-coronavirus.jpg

Sleeën, sneeuwpoppen maken en winterse wandelingen: de afgelopen dagen hebben we volop kunnen genieten van alle sneeuwpret. Het nieuws ging vooral over het weer in plaats van corona en het virus leek heel even uit onze gedachten verdwenen. We weten dat het coronavirus minder goed bestand is tegen warme temperaturen in de zomer, maar wat is het effect van winterweer? 

Is het wel zo verstandig dat we er de afgelopen dagen massaal op uittrokken om van het weer te genieten?

Het effect van winterweer op het coronavirus

Je zou misschien verwachten dat de kou en vorst ervoor zorgen dat het coronavirus ook bevriest of zelfs sterft. Helaas is dat niet het geval. Rob Schuurman, klinisch microbioloog bij het UMC Utrecht legt aan het RTL Nieuws uit dat het winterweer maar weinig effect heeft op het coronavirus. In het laboratorium vriezen ze virusmateriaal direct bij binnenkomst in. Wanneer zij dit later weer ontdooien, is het nog steeds levensvatbaar. Daarnaast is het volgens Schuurman al bewezen dat luchtwegvirussen zoals het coronavirus koud winterweer prettiger vinden. Volgens de microbioloog houden we dus ook met de temperaturen diep onder de nul graden evenveel last van het virus. 

Droge lucht

Daarnaast legt Weeronline uit dat hoe droger de lucht, hoe beter virussen zich kunnen verspreiden. Dat komt omdat droge en koude lucht minder vocht bevat. En daardoor kunnen virussen weer langer in leven blijven. Daarnaast zorgt die droge lucht ervoor dat je slijmvliezen sneller uitdrogen, waardoor virussen makkelijk je lichaam binnendringen.  

Lees ook: Wat gebeurt er met de vaccins als het vaccineren vanwege de slechte weersomstandigheden niet doorgaat?

Lagere besmettingsaantallen 

Toch nemen de besmettingsaantallen sinds het dalen van het kwik ook weer af. Aangezien dit dus niet door de extreme kou komt, zou je kunnen concluderen dat de harde lockdown en de avondklok hun vruchten afwerpen. Toch is die daling hoogstwaarschijnlijk te wijten aan het sluiten van veel teststraten vanwege het winterweer. 

Weerstand lager 

Daarnaast is over het algemeen in de winter en het vroege voorjaar onze weerstand lager door de kou, harde wind, gebrek aan vitamine D en temperatuurwisselingen. Hierdoor zijn we vatbaarder voor zowel de gewone griep als het coronavirus.  

Afstand houden 

Hoewel de sneeuwpret buiten plaatsvindt, en er in de buitenlucht minder kans is op besmettingen, benadrukt Schuurman wel dat het virus nog steeds van mens op mens kan overspringen. Afstand houden blijft dus ook tijdens het sleeën en schaatsen erg belangrijk. Daarnaast is het samenkomen volgens Schuurman de drijvende kracht achter het coronavirus. Net als bij andere luchtwegvirussen stijgt het aantal besmettingen zodra mensen bij elkaar gaan zitten. Een winterse wandeling mag dus, maar ga vervolgens niet met z’n allen in de rij staan voor een warm drankje to go.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.    

Bron | RTL Nieuws, NOS, Weeronline
Beeld | Getty Images

Ook interessant