Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

De eerste prik is gezet: wanneer zien we het effect van het coronavaccin?

wanneer-zien-we-het-effect-van-het-coronavaccin.jpg

De coronavaccinatie is ook in Nederland van start gegaan. De eerste prik is gezet, en in de afgelopen dagen hebben al zo’n 60.000 mensen een afspraak gemaakt om zich te laten inenten. Is het einde van de coronacrisis daarmee in zicht, of zullen we langer moeten wachten tot het coronavaccin effect heeft?

Vanaf wanneer zien we door de vaccinaties ook een daling in de besmettingsaantallen?

Het effect van het coronavaccin

Afgelopen woensdag 6 januari had de 39-jarige verpleeghuismedewerkster Sanna Elkadiri de eer om als allereerste in Nederland gevaccineerd te worden tegen het coronavirus. Een historisch en voor velen hoopvol moment, want hopelijk kunnen we hiermee het coronavirus echt onder de duim krijgen. Daarmee rijst ook de vraag: wanneer hebben die coronavaccins eigenlijk effect?

Helaas is het niet zo dat we met die eerste prik meteen kunnen kijken naar een versoepeling van de maatregelen. Een gevaccineerd persoon is namelijk pas zeven dagen na de tweede prik echt beschermd tegen het coronavirus. Tussen de eerste en tweede prik zit drie weken. Rond het begin van februari zullen daarom de zorgmedewerkers die nu het coronavaccin krijgen pas effect merken. Daarnaast zal waarschijnlijk ook de druk in de ziekenhuizen op z’n vroegst pas rond half februari weer afnemen.

Daling van de besmettingsaantallen

Dat de eerste groep is gestart met vaccineren betekent helaas ook niet direct dat de besmettingsaantallen zullen dalen. Het vaccineren wordt verspreid over maanden en verschillende groepen. Rond april en mei zijn mensen van 18 tot 60 jaar zonder medische indicatie aan de beurt. Tegen die tijd zullen waarschijnlijk de besmettingsaantallen door de vaccinaties pas echt beginnen te dalen. Dit is natuurlijk een grote doelgroep, waardoor het vaccineren over maanden zal worden uitgesmeerd. Minister Hugo de Jonge verwacht dat alle Nederlanders die dat willen voor 1 oktober gevaccineerd kunnen zijn.

Lees ook: In déze periode ben jij aan de beurt volgens het nieuwe vaccinatieplan

Een versoepeling van de lockdown

Daarnaast wordt verwacht dat het aantal positieve testen rond het begin van de lente en richting de zomer ook zal afnemen omdat het weer warmer wordt. Aan het AD legt Peter Rottier, emeritus hoogleraar virologie en virusziekten aan de Universiteit Utrecht, uit dat het aan de cijfers te zien is dat het in de koude maanden echt moeilijk is de besmettingsaantallen omlaag te krijgen.

Volgens hem kunnen we na 18 januari de strenge lockdown nog niet versoepelen, maar zullen we het voorjaar en een stijging van de vaccinatiegraad nog even moeten afwachten. En als na de zomer iedereen die dat wil gevaccineerd is en het griepseizoen weer aanbreekt, voorspelt Rottier dat we tegen die tijd de coronaregels weer los kunnen laten. 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.      

Bron | AD
Beeld | Getty Images

Margriet 03

Margriet 03 ligt nu in de winkel! Een extra dik nummer in het teken van body positivity, zelfvertrouwen en zelfacceptatie. Ook lees je een openhartig interview met Tjitske Reidinga, 59x zo houd je je relatie leuk en spannend én een aantal verre familierecepten.Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ook interessant