Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Last van stress? Dit is het effect op je darmen

wat-is-het-effect-van-stress-op-je-darmen.jpg

Waarschijnlijk herken je het wel: een knoop in je maag als je ergens mee zit of een stuk vaker naar de wc moeten voor een belangrijke presentatie. Je emoties hebben invloed op de gemoedstoestand van je darmen. Zo ook bij stress. Van een opgeblazen gevoel tot je ontlasting: wat is het effect van stress op je darmen?

Moet je continu naar de wc of lukt het juist niet? We leggen je uit hoe dat komt. 

Het effect van stress op je darmen

Piekeren, hoofdpijn, gierende zenuwen: als je last hebt van stress kun je dat op meerdere manieren ervaren. Hoewel het per persoon verschilt van welke stresssymptomen je last hebt, heeft stress wel altijd een effect op je maag en darmen. Dat komt omdat je hersenen en je darmen continu met elkaar in verbinding staan.

De communicatie tussen je hersenen en darmen verloopt via het autonome zenuwstelsel. Dit verbindt je hersenen weer met het zenuwstelsel in je darmen. Hierdoor geven je darmen continu signalen naar je hersenen en je hersenen weer continu naar je darmen. 

Hierdoor merken je darmen het meteen als je stress hebt, en dat heeft meestal buikpijn als effect. Dat kan in de vorm van verstopping, diarree, maagzuur, een opgeblazen gevoel of misselijkheid zijn. 

Diarree of verstopping 

Het effect van stress op je darmen uit zich dus bij de een in verstopping, maar bij een ander juist in diarree. Dat klinkt tegenstrijdig, maar dat komt doordat zowel je dunne als dikke darm reageren als je gespannen bent. Bij acute stress gaan je dunne darm en maag in een ruststand, waardoor je spijsverteringskanaal tijdelijk langzamer werkt. Hierdoor kan alle energie in je lichaam gebruikt worden om de stress op te vangen.

Bij een gestreste dunne darm kan de reis van de voedselbrij in je maag en dunne darm tot wel zes uur onderweg zijn. Normaal gesproken duurt dit zo’n drieënhalf uur. Bij stress kun je door je dunne darm dus last krijgen van verstopping. 

Moet je juist continu naar de wc voor een belangrijke afspraak? Dat komt door het effect van stress op je dikke darm. Je dikke darm is bij stress continu aan het aanspannen en ontspannen, om je ontlasting zo snel mogelijk weer uit je lichaam te krijgen. Daarbij wordt het proces om water en zouten te onttrekken uit de voedselbrij vaak overgeslagen, en daardoor kun je sneller last krijgen van diarree. 

Lees ook: Déze 7 voedingsmiddelen kunnen helpen bij darmklachten

Maagpijn 

Heb je last van maagpijn bij stress? Ook dat kan goed kloppen. Je lichaam maakt bij stress namelijk meer maagzuur aan. Daarnaast kan de knijpbeweging die je maag maakt onregelmatiger worden of vertragen bij stress. Hierdoor kun je je ook sneller misselijk voelen.

Slecht voor je darmflora

Als laatste heeft stress ook een negatief effect op je darmflora. Darmfloratherapeut en voedingsdeskundige Nienke Gottenbos legt aan GezondNU uit dat wanneer je stress hebt je voedingsstoffen en bloed naar je spieren en hersenen gaan. Dit lopen je darmen dus mis. Daarnaast heeft je spijsverteringsstelsel rust nodig om je eten goed te kunnen verwerken, hier de voedingsstoffen uit te halen en om maagzuur en enzymen aan te maken.

Als laatste werkt het verband tussen je darmen en stress ook andersom: als je darmflora niet op orde is, kun je sneller last krijgen van een stressgevoel.

Bron | Famme, GezondNU
Beeld | Getty Images

Margriet Podcast Onder Artikelbeeld

Nieuw op Margriet.nl: ‘Mijn verhaal’ de podcast. In deze indrukwekkende tiendelige podcastserie gaan we in gesprek met vrouwen met een bijzonder verhaal. Gesprekken over verlies, bijzondere liefdes en eindelijk jezelf kunnen zijn. Beluister vanaf 19 mei iedere woensdag een nieuwe aflevering op Margriet.nl/podcast

Ook interessant