Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Dit is het effect van een ‘appeldag’ op je lichaam

appeldag.jpg

Heb jij weleens gehoord van een ‘appeldag’? Deze dag is in het leven geroepen door het NewFysic-afslankplan en zou helpen ter ontgifting van je lijf. In plaats van ontbijt en lunch eet je vijf tot zeven groene appels, met als doel af te vallen. Maar is zo’n appeldag wel echt effectief?

Women’s Health vroeg Jaap Seidell, hoogleraar voeding en gezondheid aan de Vrije Universiteit van Amsterdam, hoe het nu precies zit met de beweringen van NewFysic op hun website.

Voedingsstoffen en antioxidanten in appels

Hoewel NewFysic appels beschrijftals een soort superfood, valt dat volgens Seidell hartstikke mee. “Appels bevatten vooral suiker, water, vezels en voedingsstoffen zoals antioxidanten en vitamine C. Deze voedingsstoffen vind je in de meeste soorten fruit.” Ook de voedingstoffendichtheid van appels is volgens hem relatief laag wanneer je deze vergelijkt met bijvoorbeeld bessen. “Met voedingsstoffendichtheid bedoelen we de hoeveelheid essentiële voedingsstoffen die het voedingsmiddel bevat in verhouding tot het aantal calorieën. Hoe hoger de voedingsstoffendichtheid hoe gunstiger.”

Is de schil van een appel goed voor je darmen?

Volgens Seidell, is er niet veel waar van de bewering dat de schil van de appel de darmen schuurt, waardoor vet en afvalstoffen makkelijk kunnen worden afgevoerd. “De schurende werking is niet waar, het is niet zo dat er schuurpapier doorheen moet. De schil van de appel bevat veel vezels en draagt bij aan een gezonde darm. Vezelrijke producten zoals appels kunnen de darmperistaltiek stimuleren, maar vezels uit volkoren producten doen dit beter dan de vezels in de schil van het fruit.”

Onttrekken appels vet en overtollig vocht uit je ingewanden?

Nee, onzin, antwoordt Seidell. “Hier is geen enkel wetenschappelijk bewijs voor. Fruit, en dus ook een appel, onttrekt geen vet en vocht uit je lichaam.”

Helpt een appeldag nou echt ter ontgifting van je lijf?

Dat appels helpen bij het ontgiften van je lichaam, is volgens Seidell absoluut niet waar. “Hiervoor ontbreekt elke wetenschappelijke basis. Je lichaam ontgift al de hele dag en nacht, dat doen vooral je lever en je nieren. Als je deze ontgiftende organen wat rust wil geven eet dan niet te veel en te vaak. Zo nu en dan periodiek vasten is prima maar met ontgiften heeft het niets te maken.” Daarnaast zijn de suikers en zuren in appels volgens hem ook nog eens funest voor je gebit. “De suikers in appels zijn precies hetzelfde als suikers in andere soorten fruit,” aldus Seidell.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Women’s Health
Beeld | iStock

Ook interessant