Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Dít eetpatroon is het geheim voor een lang leven

large-and-tiny-food-portions.jpg

Gezond eten is belangrijk, gevarieerd eten ook. Maar er is één ding nog belangrijker, hoewel we dat misschien niet willen horen. Want het geheim voor een gezond en lang leven is toch echt een heleboel mínder eten.

Dit komt doordat minder eten leidt tot een tragere stofwisseling. Dan heb je uiteindelijk steeds minder eten nodig om goed op gewicht te blijven. En dat zou dus de sleutel zijn tot een lang leven. Dat is de conclusie uit een Amerikaans onderzoek dat onlangs is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Cell Metabolism.

Vijftien procent minder calorieën

In de studie namen deelnemers gedurende twee jaar vijftien procent minder calorieën tot zich dan normaal. Als gevolg hiervan raakten ze gemiddeld acht kilo aan gewicht kwijt en vertraagde hun spijsvertering zienderogen. Daarnaast werd de ‘oxidatieve stress’ aanzienlijk verlaagd. Oxidatieve stress is een toestand waarin er meer zuurstofverbindingen in cellen worden gevormd dan nodig. Hierdoor verouder je sneller. Minder eten kan dit dus oplossen, wijst dit onderzoek uit. En hierdoor blijf je langer gezond, stellen de betrokken wetenschappers.

Werkt het levensverlengend?

Er zijn meerdere internationale studies die aantonen dat een verlaagde voedselinname levensverlengend werkt. Maar het is moeilijk dit op de lange termijn echt te bewijzen, omdat deelnemers dan hun hele leven zouden moeten worden gevolgd. In een onderzoek van het Nationale Verouderingsinstituut in het Amerikaanse Baltimore hebben ze dit wel met apen kunnen doen. Deze studie heeft voor apen aangetoond dat een verlaagde calorie-inname echt levensverlengend werkt. De onderzoekers stellen dat de bevindingen hoogstwaarschijnlijk ook op mensen van toepassing zijn.

De conclusie is dus: stop elke dag vijftien procent minder aan calorieën in je mond. Volgens wetenschappers kun je er dan waarschijnlijk nog een heleboel gezonde jaartjes tegenaan.

Bron | welingelichtekringen.nl
Beeld | iStock

Lees meer over lekker en gezond leven in deze bruisende Margriet-special. Hij staat vol weetjes, tips, uitgebreide interviews en onderzoeken. Kortom, alles om op elke leeftijd energie op te doen en uit je leven te halen wat erin zit.

Bestel hier

Ook interessant