Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Heb je last van eetbuien? Dit kan de verrassende oorzaak zijn

eetbuien-cravings-oorzaak-margriet.jpg

Eetbuien worden vaak toegeschreven aan emoties, verveling of, in het geval van vrouwen, ongesteld zijn. Maar een nieuwe studie heeft nóg een verrassende oorzaak ontdekt.

Die cravings kunnen ook ontstaan wanneer we te veel dingen tegelijk doen.

Zelfbeheersing

Het is voor mensen altijd al moeilijk geweest om dingen met een hoog beloningsgehalte te negeren, zoals een lekkere snack. Een onderzoek van de Universiteit van New South Wales heeft nu aangetoond dat dit nog moeilijker wordt wanneer we bezig zijn met bepaalde taken. Onze hersenen hebben maar een beperkte hoeveelheid zelfbeheersing, welke we dan al volledig gebruiken om onze taken te volbrengen. En daarom kunnen we geen nee meer zeggen tegen andere verleidingen.

Lees ook:
Nachtelijk snacken is nóg ongezonder dan je misschien dacht

Concentratie-experiment

De onderzoekers ontdekten dit door middel van twee verschillende concentratie-experimenten. In het eerste deel kregen de deelnemers een scherm waarop verschillende vormen bewogen te zien. Ze moesten de grote kleurrijke cirkel negeren en alleen naar de diamanten bekijken. Lukte dit, dan zouden ze vijftig euro verdienen. Dít lukte alle deelnemers best wel goed.

Minder focus

In het tweede deel moesten ze hetzelfde doen, maar van tevoren kregen ze nu ook de opdracht om een rij met cijfers uit hun hoofd te leren en te onthouden. En raad eens? Ze konden zich een stuk minder goed concentreren en werden steeds vaker afgeleid door de cirkel. Dit kwam volgens de onderzoekers doordat hun hoeveelheid focus al ‘opgebruikt’ was door het leren van de cijfers.

Slecht nieuws?

Hetzelfde gebeurt in ons dagelijks leven: wanneer we meerdere dingen tegelijk moeten doen, kunnen onze hersenen niet óveral op focussen. Het stukje zelfbeheersing dat voorkomt dat we ongezond gaan eten, valt dan vaak weg. Hoewel dit misschien als slecht nieuws klinkt, leggen de onderzoekers uit dat het tegenovergestelde waar is. Nu dit bekend is, kunnen bijvoorbeeld alcohol- of drugsverslaafden een stuk beter geholpen worden. En zelf kun je er het best voor zorgen dat je geen lekkere snacks in de buurt hebt liggen terwijl je je concentreert op andere dingen – dan kun je ook niet in de verleiding komen.

Bron | Mindbodygreen.com
Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant